Spanje heeft moeite met handhaven hondenpoep op straat

door admin
Spanje heeft moeite met handhaven hondenpoep op straat

Omgerekend schreven Spaanse gemeentes nog geen twee boetes per maand uit aan hondeneigenaren wanneer deze de uitwerpselen van hun viervoeter niet opruimden. Pipper on tour, de organisatie die gespecialiseerd is in het reizen met honden, publiceerde onlangs deze cijfers via de Spaanse nieuwssite El Español. De reden dat gerefereerd wordt aan resultaten uit 2019 is dat 2020 een bijzonder jaar is in verband met de coronapandemie en wellicht niet representatief voor de echte situatie in Spanje.

Laksheid van Spaanse gemeentes in handhaving

Pipper on tour heeft het over de laksheid van gemeentes om hierop te handhaven wat leidt tot irritatie bij hondeneigenaren aangezien zoveel hondenpoep op straat een verkeerd beeld geeft van hondenbaasjes, ook van degenen die wel netjes de uitwerpselen van hun huisdier opruimen.

Volgens onderzoek van de consumentenorganisatie OCU vinden inwoners hondenpoep op straat een van de factoren die bepalend zijn voor het straatbeeld in Spanje. Spanjaarden geven gemiddeld een 3,6 voor het schoonhouden van straten. Hondenpoep op straat speelt voor een groot deel mee in deze lage waardering.

Grote meerderheid Spaanse steden handhaven nauwelijks

In de ongeveer vijftig onderzochte steden in Spanje worden jaarlijks tussen de 0 en 80 boetes uitgedeeld. In de meerderheid hiervan (31) zijn het hele jaar niet meer dan tien boetes uitgedeeld en acht Spaanse gemeentes hebben zelfs geen enkel baasje beboet. Dit geldt voor de gemeentes Albacete, Cuenca, Jaén, Lugo, Pontevedra, Tarragona, Teruel en Zamora.

Sommige steden in Spanje vormen echter een uitzondering op deze situatie. In Málaga en Huelva werden in 2019 respectievelijk 262 en 245 boetes uitgedeeld aan hondeneigenaren die het niet nodig vonden de uitwerpselen van hun hond op te ruimen.

Hoe hoog zijn boetes in Spanje voor niet opruimen hondenpoep?

De meeste boetes variëren tussen de 60 en 600 euro. In Madrid liggen deze bedragen hoger met boetes tussen de 750 en 1.500 euro. Aan de andere kant zijn sommige Spaanse steden de afgelopen jaren ook gestart met het beboeten van hondeneigenaren wanneer de viervoeter op plekken plast waar het niet is toegestaan. Dit is het geval in Almería en in Cádiz.

Hondenpoep onderzocht om baasjes achteraf te bekeuren

Het probleem voor veel Spaanse gemeentes is dat er te weinig personeel is om te handhaven. Málaga en 26 kleinere gemeentes zijn de enige gemeentes in Spanje die controles uitvoeren op basis van het DNA van honden. Bij de registratie van een huisdier bij de dierenarts wordt het DNA opgeslagen waardoor het voor gemeentes makkelijker wordt om overtreders op te sporen.

Andere Spaanse gemeentes, zoals Zaragoza en Tarragona, zijn ook in gesprek om dit systeem in te voeren bij de controle op het opruimen van de uitwerpselen van honden op straat.

Dit vind je misschien ook leuk