Niet iedereen blij met nieuwe deuren voor kathedraal in Burgos

door admin
Niet iedereen blij met nieuwe deuren voor kathedraal in Burgos

De gotische kathedraal van de Noord-Spaanse stad Burgos is opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst en krijgt ter ere van het 800-jarig bestaan in juli dit jaar een spiksplinternieuw hoofdportaal cadeau. Het bisdom van Burgos had aan kunstenaar Antonio López de opdracht gegeven om drie bronzen deuren te maken met daarop de afbeeldingen van God, de maagd Maria en haar kind Jezus Christus, die van ‘culturele, sociale en evangelische waarde’ zouden zijn. 

Artistieke wandaad

De nieuwe deuren kwamen het bisdom uit diverse hoeken op een storm van kritiek te staan. De uit Burgos afkomstige schilder Juan Vallejo is inmiddels een petitie gestart op change.org om de installatie van de, in zijn woorden, ‘gruwelijke creatie’ tegen te houden. De eerste 48 duizend handtekeningen heeft hij inmiddels binnen. Volgens Vallejo zou López zichzelf op het centrale deel van de deuren hebben afgebeeld, zijn eigen vrouw als Maria en zijn kind als Jezus Christus. Het gaat hier volgens Vallejo om een ‘artistieke wandaad’. 

Plaats op Wereldefgoedlijst in het geding

De aan Unesco verbonden Internationale Raad voor Monumenten en Plaatsen (Icomos) heeft eveneens bezwaar gemaakt tegen de nieuw ontworpen deuren. Als deze deuren geplaatst worden, zal Unesco zelfs overwegen om de kathedraal van Burgos van de Werelderfgoedlijst te halen. Het bisdom van Burgos blijft echter overtuigd van het nieuwe project en heeft de hoop gevestigd op de Regionale Commissie van het Erfgoed van de regio Castilië en León die in deze kwestie het laatste woord heeft. Als deze commissie besluit de deuren niet te vervangen, worden de nieuwe exemplaren in de kathedraal zelf als kunstwerk getoond. 

Niet alleen wordt aan de artistieke kwaliteit van de nieuwe deuren getwijfeld, ook rijst de vraag waarom de meer dan 200 jaar oude iepenhouten toegangspoorten met hun leeuwvormige kloppers vervangen moesten worden. Volgens López had het budget beter aangewend kunnen worden voor een verwarmingsinstallatie in de nog altijd onverwarmde kathedraal. Het bisdom vindt de houten deuren uit 1790 echter van ‘geringe artistieke waarde’ en denkt dat de nieuwe deuren een impuls zullen zijn voor de economie van de stad. 

Ter ere van de 800ste verjaardag van de kathedraal kent de gemeente Burgos 700 duizend euro toe aan de Fundación VIII Centenario, die daarmee verbeteringen aan de kathedraal kan aanbrengen. Als over vijf maanden in Burgos de Vuelta de España (Ronde van Spanje) van start gaat, zal bekend zijn of de kathedraal haar oude deuren heeft mogen behouden of dat het veelbesproken bronzen project staat te glinsteren in de Spaanse zon.  

Dit vind je misschien ook leuk