Spanje start pioniersproject voor collectief gebruik zonne-energie

door admin
Spanje start pioniersproject voor collectief gebruik zonne-energie

Er kunnen 200 huishoudens aan het project meedoen waarvoor de inschrijving inmiddels is geopend. De energie is afkomstig van zonnepanelen die zijn geïnstalleerd op de gebouwen van een tweetal gemeentelijke sportcomplexen. Met de collectieve energie besparen de participanten zonder zelf iets te hoeven installeren of van energieleverancier te hoeven wisselen gemiddeld 30 procent op hun elektriciteitsrekening. 

Inschrijvingen voor de pilot kunnen worden gedaan op de website mibarriosolar.org. De woning waarvoor de elektriciteit bestemd is, moet zich binnen een straal van 500 meter van de sportcomplexen Siglo XXI of Actur V bevinden. 

Sociaal innovatieproject 

Actur Barrio Solar is een initiatief van ECODES (de Spaanse Stichting voor Ecologie en Ontwikkeling), EDP (Energie van Portugal) en de gemeente Zaragoza, in samenwerking met het Instituut voor Diversificatie en Energiebesparing en Schneider Electric. De belangrijkste doelstelling van het project is de toegankelijkheid van efficiënte en duurzame energie te vergroten voor alle huishoudens. Het betreft een sociaal innovatieproject waarbij duurzame energie en burgerparticipatie worden ingezet voor het versterken van de sociale cohesie.  

20 kwetsbare huishoudens profiteren kosteloos mee

Omdat het niet alleen een duurzaam, maar ook een solidair project betreft, wordt 10 procent van de gegenereerde zonne-energie beschikbaar gesteld aan 20 kwetsbare huishoudens die daarvoor zijn vrijgesteld van de maandelijkse bijdrage. Ook krijgen deze huishoudens gratis een energiecheck aangeboden en kunnen zij voor een verlaagd bedrag hun woning energiezuiniger laten maken. De gezinnen worden geselecteerd door Zaragoza Vivienda, een sociale woningbouwvereniging met 480 huurwoningen in Actur-Rey Fernando. 

Effect gelijk aan 3000 bomen

Er worden in totaal zo’n 300 zonnepanelen geplaatst op de sportcomplexen met een vermogen van 100 kilowattpiek. Dat is voldoende om jaarlijks 150 duizend kilowattuur te produceren. Daarmee wordt jaarlijks zo’n 40 duizend kg CO2 minder uitgestoten. Met andere woorden, Barrio Solar heeft dezelfde gunstige invloed op het milieu als 3 duizend nieuwe bomen. 

EDP bekostigt de zonnepanelen en de installatie daarvan voor een maximaal bedrag van 150 duizend euro. In totaal draag EDP 335 duizend euro bij aan het project, ECODES levert een bijdrage in de vorm van arbeidsuren ter waarde van 30 duizend euro. De gemeente Zaragoza stelt de sportcomplexen ter beschikking voor de installatie van de panelen. Dit voorjaar nog gaan de werkzaamheden voor het project van start, het project zelf start aan het begin van de zomer. 

Dit vind je misschien ook leuk