Aranda de Duero ook in 2022 Europese Wijnstad

door admin
Aranda de Duero ook in 2022 Europese Wijnstad

Aranda de Duero heeft de verlenging zelf aangevraagd. ‘Iedereen begrijpt dat reizen tussen landen niet mogelijk is en dat er geen massale evenementen georganiseerd kunnen worden. Er is dan ook gehoor gegeven aan ons verzoek’, verklaarde Olga Maderuelo, raadslid voor Promotie, Toerisme en Innovatie, die samen met Raquel Gonzalez, burgemeester van Aranda de Duero, de bijeenkomst van Recevin bijwoonde.

Portugal en Italië jaar later aan de beurt

Gonzalez was blij met deze verlenging en meldde dat de Europese Wijnstad in 2023 een Portugese stad zal zijn. Welke stad dat zal zijn, wordt in juli in Aranda de Duero bekendgemaakt. In 2024 wordt de titel aan een Italiaanse stad toegewezen. De titel schuift voor beide landen een jaar op. 

Nationale en internationale belangstelling

‘Waar mogelijk proberen we in 2021 wel evenementen te organiseren, rekening houdend met de gezondheidsmaatregelen, maar een aantal evenementen moeten we uitstellen, zoals de Envero Wijnbeurs of de wijnbouwcursus, waar we wijnbouwers uit andere landen voor uitnodigen,’ erkent Maderuelo. Zij sprak haar vertrouwen uit dat de evenementen die dit jaar wel in Aranda de Duero door kunnen gaan, ‘de belangstelling voor onze stad en voor de hele Ribera, zowel bij het nationale als het internationale publiek zal aanwakkeren.’

Om de naamsbekendheid van Aranda de Duero te vergroten, worden ook andere promotie-instrumenten ingezet. ‘We gaan door met promotieacties, zoals het opnemen van programma’s. We hebben er al een paar gemaakt en daar gaan we mee door, zowel op de nationale als ook op de internationale televisie,’ aldus Maderuelo.

Over Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid en aan de rivier de Duero, ligt de wijnstreek Ribera del Duero waar eigenzinnige en krachtige wijnen worden gemaakt. 

De wijnen uit Ribera del Duero hebben veel te danken aan het klimaat in het gebied; de winters zijn extreem koud, de korte zomers zijn er heet; het groeiseizoen voor de wijnen is met 171 tot 198 dagen betrekkelijk kort. In de hoofdstad Aranda de Duero zijn ondergrondse antieke kelders van wel 12 meter diep door een gangenstelsel met elkaar verbonden. 

De wijngaarden liggen er gemiddeld op 800 meter hoog. De mix van de hoog gelegen wijnbaarden en het landklimaat met Atlantische én mediterrane invloeden, zorgen voor moeilijke omstandigheden voor de druif om in te groeien. Het komt de smaak van de wijnen ten goede. 

De opkomst van het gebied                                                             

Ribera del Duero is een van de vijf gebieden met een DO-status (Denominación de Origen; een wettelijk beschermde herkomstbenaming) in Castilla y León. Het gebied kreeg de DO-status pas in 1982. Inmiddels produceert deze relatief jonge, DO-regio een aantal van de meest gewilde Spaanse wijnen van uitstekende kwaliteit en zijn er zo’n 270 wijnhuizen, waaronder de befaamde Spaanse wijnhuizen Vega Sicilia en Pesquera. Na La Rioja is Ribera del Duero de grootste producent van Spaanse kwaliteitswijnen.

 

Druivensoorten

Het gebied staat bekend om complexe rode wijnen met veel tannines die vooral gemaakt worden van de tinto fino of tinta del país (de plaatselijke benaming voor de tempranillodruif). De wijnen uit Ribera del Duero moeten gemaakt zijn van minimaal 75% tempranillo. Daarnaast mogen ook de druivensoorten cabernet sauvignon, malbec, merlot en grenache worden gebruikt. 

Dit vind je misschien ook leuk