Voormalige koning Spanje betaalt ruim 4 miljoen aan Spaanse fiscus

door admin
Voormalige koning Spanje betaalt ruim 4 miljoen aan Spaanse fiscus

Vrijdag maakten de advocaten van de emeritus-koning van Spanje bekend dat Juan Carlos bijna 4,4 miljoen euro aan de Spaanse Belastingdienst heeft betaald. Voor deze achterstallige belastingen trof hij eerder een schikking, zo schrijft de Spaanse krant El País.

Ruim vijf miljoen euro betaald aan Spaanse fiscus

In december 2020 maakte Juan Carlos I via zijn advocaten bekend dat hij een schikking heeft getroffen met de Spaanse Belastingdienst. Hij betaalde in die maand 678.000 euro aan achterstallige belastingen voor de belastingjaren 2016 tot en met 2018. De bijna 4,4 miljoen euro betreft zijn tweede betaling. Volgens El País zal dit niet zijn laatste betaling zijn. In totaal zou de voormalige koning van Spanje zo’n 8 miljoen euro moeten terugbetalen.

Een groot deel van deze schikking heeft betrekking op betalingen vanuit stichting Zagatka, eigendom van de neef van Juan Carlos. Vanuit de stichting is betaald voor privévluchten en andere diensten aan Juan Carlos welke hij nooit aan de belastingdienst heeft opgegeven.

Corruptieschandalen voor, tijdens en na regeerperiode Spaanse koning

Al jarenlang ligt de voormalige koning van Spanje onder vuur vanwege corruptieschandalen en belastingontduiking. Zo werd de Zwitserse rekening van Juan Carlos, waar miljoenen euro’s op stonden, geheim gehouden voor de Spaanse fiscus. Ook kwam de emeritus-koning in het nieuws omdat zijn kleinkinderen zijn creditcards, met grote bedragen waarvan de afkomst onduidelijk was, gebruikten.

Een van de grootste schandalen waarvan Juan Carlos wordt verdacht is de rol die hij gespeeld heeft bij het toekennen van opdrachten aan Spaanse bedrijven voor het hogesnelheidstreinproject in Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië is vooralsnog van mening dat al deze geldbedragen een gift zijn geweest, maar andere bronnen melden dat het ging om smeergeld dat de voormalige koning naar Spanje sluisde.

Geen vervolging voor deel van verdenkingen

Ondanks deze aantijgingen, werd eind oktober 2020 besloten dat Juan Carlos niet vervolgd wordt omdat veel zaken speelden tijdens zijn regeerperiode. Toch lopen er nog diverse onderzoeken – zoals die van de dubieuze creditcards en de betalingen van stichting Zagatka- die zijn gericht op mogelijke illegale activiteiten van Juan Carlos nadat hij in 2014 aftrad als koning van Spanje. Voor illegale praktijken die voor en na zijn regeerperiode zijn gebeurd, kan Juan Carlos wel worden vervolgd en veroordeeld.

Dit vind je misschien ook leuk