Spanje wijzigt opnieuw vaccinatiestrategie

door admin
Spanje wijzigt opnieuw vaccinatiestrategie

Sinds het bestellen van vaccins is de Spaanse overheid al bezig met wie als eerste wordt gevaccineerd tegen Covid-19. Zoals veel landen vaccineert ook Spanje voornamelijk op leeftijd – van oud naar jong – en geeft diverse doelgroepen voorrang.

Negen doelgroepen voor vaccineren in Spanje

Omdat er telkens nieuwe inzichten komen in de ontwikkeling van het virus en de situatie vaak verandert in verband met de beschikbaarheid van vaccins, heeft Spanje vrijdag voor de vierde keer de strategie van vaccineren gewijzigd. Het officiële document hierover is in handen van de Spaanse krant El País. In een schematisch overzicht staan de negen groepen die in genoemde volgorde zullen worden ingeënt.

  • Groep 1: Inwoners van verzorgingstehuizen en het personeel
  • Groep 2: Eerstelijns zorgpersoneel
  • Groep 3: Overig zorgpersoneel, andere contactberoepen en gevangenispersoneel
  • Groep 4: Personen afhankelijk van zorg (derde graads)
  • Groep 5: Ouderen (80 jaar en ouder, van 70 t/m 79, van 60 t/m 69 jaar)
  • Groep 6:  Personen met noodzakelijke beroepen
  • Groep 7: Personen onder de 60 jaar met een kwetsbare gezondheid
  • Groep 8: Personen tussen de 56 en 59 jaar
  • Groep 9: Personen tussen de 45 en 55 jaar

De snelheid van vaccineren verschilt per Spaanse regio, maar sommige zijn al toe aan het inenten van de 80-plussers uit de vijfde groep. Omdat de Spaanse overheid verwacht dat er vanaf april veel meer vaccins beschikbaar zullen zijn, zullen over een aanzienlijke tijd de mensen onder de 55 jaar aan de beurt zijn. Dit is vooralsnog de eerste doelgroep die het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgt.

Speciale behandeling voor ex-Covid-patiënten in Spanje

Diverse media, waaronder El País en La Sexta, schreven vrijdag dat de Volksgezondheidsraad aan het onderzoeken is om mensen onder de 55 jaar die reeds besmet zijn geweest met Covid-19 zes maanden na hun besmetting in te enten met slechts een dosis. Dit met het idee om het immuunsysteem te prikkelen. De vraag is of en wanneer er dan een tweede dosis moet worden toegediend. Spanje houdt ook op dit vlak onderzoeken in andere landen in de gaten en zal hierover binnenkort een besluit nemen.  

Zo vordert vaccinatie in Spanje

Het vaccineren in Spanje komt maar langzaam op gang. Dit komt voornamelijk omdat Spanje lang niet alle beloofde vaccins ontvangt. Iets waar veel landen op dit moment hinder van ondervinden.

Volgens de officiële website van het ministerie van Volksgezondheid heeft op dit moment 5,03 procent van de Spaanse bevolking de eerste dosis van een van de vaccins ontvangen en is 2,65 procent van de Spanjaarden, wat neerkomt op ruim 1,2 miljoen mensen, volledig ingeënt.

Dit vind je misschien ook leuk