Meelworm ook op het Spaanse menu?

door admin
Meelworm ook op het Spaanse menu?

Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn rijk aan proteïnen, vetten en vezels en werden al gebruikt in diervoeding. Binnenkort kunnen meelwormen ook in menselijk voedsel zitten. Dat heeft de Europese voedselautoriteit Efsa bekendgemaakt. Het besluit van de Efsa maakt de weg vrij om de larven te gebruiken in bijvoorbeeld curry’s, koekjes, pasta of brood.

Meelworm wint langzaam terrein op Europese markt                

Deze veiligheidsbeoordelingen zijn voor nieuwe voedingsmiddelen een fundamentele stap: wetenschappelijk advies ondersteunt de besluitvorming op grond waarvan deze producten voor de Europese markt worden toegelaten. Volgens de EU-procedures moet de Europese Commissie nu een ontwerpvoorstel indienen bij de lidstaten voor toelating van de meelwormen op de Europese markt.

AESAN ondersteunt belang verder onderzoek

Volgens het EFSA is het veilig is om meelwormen te eten, hoewel ze, net als schaaldieren, allergische reacties kunnen veroorzaken. Meer onderzoek is nodig, volgens EFSA. Dat onderschrijft ook AESAN, het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding, dat stelt dat ‘de toepassingen van nieuwe voedingsmiddelen zo uiteenlopen dat wetenschappelijke kennis op talrijke gebieden zoals voeding, toxicologie, chemie en microbiologie nodig is.’ Dit is specifiek het geval bij insecten, omdat het zulke complexe organismen zijn. ‘Inzicht in hun microbiologie is van het grootste belang, ook gezien het feit dat het hele insect wordt geconsumeerd.’

Verenigde Naties

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelt al jaren dat insecten een belangrijke en toegankelijke bron zijn van voedzaam voedsel, rijk aan eiwitten. Duurzame productie en hun voedingsprofiel zijn de twee bekendste argumenten om ze een kans te geven. 

Wereldwijd maken insecten al deel uit van het dieet van ten minste 2 miljard mensen. In landen als Mexico, Colombia of Thailand is consumptie al veel gebruikelijker; meelwormen maken deel uit van de traditionele gastronomie van bepaalde streken, net zoals garnalen of slakken dat in Spanje zijn. Bij veel Spanjaarden wekt het idee om de insecten te eten afkeer op.  

De mening van een Spaanse voedingsdeskundige

De vraag is of de consumptie van meelwormen in Spanje echt nodig is. ‘Wij beschikken over peulvruchten, eiwitbronnen van zeer goede kwaliteit en met een geringe milieu-impact. Daarom zijn insecten op dit moment niet nodig als alternatief voor andere dierlijke eiwitten’, verklaart diëtiste en voedingsdeskundige Beatriz Robles. 

Zij stelt dat ‘het interessant is om het eten van meelwormen te overwegen vanwege de belangrijke voordelen. Meelwormen kunnen een bedrijfstak zijn om plattelandsgebieden nieuw leven in te blazen, ze zijn zeer duurzaam (ze hebben twaalf keer minder voedsel nodig dan een koe om dezelfde hoeveelheid eiwitten te vormen), ze nemen weinig ruimte in beslag, en uit voedingsoogpunt zijn ze een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen…’, somt Robles op. Zij voegt eraan toe dat ‘insecten, net als andere nieuwe eiwitbronnen zoals kweekvlees, een goed alternatief zijn als we daarmee  de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong verminderen.’  Maar, ‘als we meelwormen eten naast andere levensmiddelen die afkomstig zijn van dieren heeft het niet veel zin,’ concludeert Robles.

Dit vind je misschien ook leuk