Covid-19 drijft Spanje uit top 10 beste zorgstelsels ter wereld

door admin
Covid-19 drijft Spanje uit top 10 beste zorgstelsels ter wereld

Dit is de conclusie van het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg uit de Verenigde Staten. Voor de coronacrisis stond Spanje op de vierde plaats op hun lijst van de beste gezondheidsstelsels ter wereld. Vanwege de coronapandemie en alle maatregelen die in Spanje zijn getroffen, is Spanje nu uit de top-10 verdwenen. Volgens de Bloomberg-ranglijst die eind 2020 werd opgesteld is Spanje elf plekken gezakt en op de vijftiende plek beland.

Diverse factoren dragen bij aan ranglijst zorgstelsels

Om de kwaliteit van gezondheidsstelsels van de 57 economieën ter wereld te meten, houdt Bloomberg rekening met de gemiddelde levensverwachting in een land en de gemiddelde uitgaven voor gezondheidszorg. Ook economische factoren en het sterftecijfer zijn bepalend voor de totstandkoming van de ranglijst.

Aziatische landen beter bestand tegen coronacrisis dan westerse landen

Op de website van Bloomberg is de volledige ranglijst in te zien. Over het algemeen delven westerse landen het onderspit ten opzichte van Aziatische landen. Economieën als Singapore, Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea domineren de eerste plekken op deze ranglijst. Hoewel Spanje elf plaatsen is gezakt, doet het land het in vergelijking met andere Europese landen zeker niet slecht. Nederland staat bijvoorbeeld op een 26e plaats en België neemt een 36e plek in.

Strenge maatregelen zorgen voor beter zorgstelsel

Noemenswaardig zijn landen zoals Nieuw-Zeeland en China die behoorlijk zijn gestegen op de lijst. Hoewel ze niet in de top-3 staan, zijn ze respectievelijk tien en dertien plekken gestegen. Volgens Bloomberg komt dit door de strenge maatregelen die beide overheden hebben genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Uitgaven aan zorg in Spanje extreem hoog

Een van de tekortkomingen die binnen de Spaanse gezondheidszorg aan het licht is gekomen is de financiering van het stelsel. Voor de pandemie in 2019 lukte het Spanje de uitgaven voor de gezondheidszorg met 20 procent terug te dringen. Volgens berekeningen van Bloomberg bedragen de gemiddelde uitgaven voor de zorg in Spanje momenteel 2.080 euro per inwoner. Een bedrag dat nog ver verwijderd is van de uitgaven in de betere zorgstelsels zoals in Taiwan (1.280 euro) of China (366 euro).

Dit vind je misschien ook leuk