Spanje koploper in Europa aangaande milieuovertredingen

door admin
Spanje koploper in Europa aangaande milieuovertredingen

Spanje sloot 2020 af met dertig openstaande dossiers over milieuovertredingen, maar liefst 20 procent meer dan het jaar daarvoor. Dat schreef de Spaanse krant El Diario eind februari. Het Verenigd Koninkrijk telde in 2020 meer openstaande dossiers naar milieuovertredingen (36) maar omdat dit land niet langer onderdeel is van de Europese Unie, neemt Spanje de koppositie over. Sinds 2007 is het de negende keer dat er in Spanje de meeste milieuovertredingen zijn geregistreerd.

Vorig jaar meer milieuovertredingen in hele Europese Unie

2020 was sowieso een slecht jaar als het gaat om het milieu. Het totaal aantal geregistreerde overtredingen in de Europese Unie steeg van 337 in 2019 naar 451 in 2020. De meeste overtredingen hebben betrekking op afvalbeheer (36%), luchtkwaliteit (16%), waterkwaliteit (14%) en natuurschade (14%).

Afvalwater 

In het afgelopen jaar heeft de EC enkele laatste waarschuwingen gegeven aan Spanje vanwege de voortdurende milieuovertredingen die maar niet werden opgelost. Het gaat hierbij om het afvalwater en de behandeling en beheer ervan in grotere steden en dorpen. Na uitspraak van het Europees Hof betaalt Spanje hiervoor de hoogste boete in de geschiedenis totdat het is opgelost.

Nitraatlozingen in Spanje

Ook kreeg Spanje een ultimatum met betrekking tot de controle op nitraatlozingen. Het gaat hierbij vooral om het verontreinigen van de oppervlakte en grondwater door de overblijfselen van intensieve landbouw en veeteelt. Meststoffen lopen door de grond weg en kunnen in de drinkwaterreservoirs terechtkomen.

Nog veel onopgeloste dossiers

Een groot deel van de dertig nieuwe dossiers met milieuovertredingen komt bovenop de tot nu toe nog niet in behandeling genomen dossiers. uit voorgaande jaren. De procedures binnen de Europese Commissie verlopen volgens El Diario redelijk traag en landen krijgen voldoende momenten om de situatie op te lossen voordat er sancties worden opgelegd.

Desalniettemin heeft Spanje nog tientallen openstaande dossiers rond milieuovertredingen. Ook binnen de Spaanse overheid is er de afgelopen jaren vertraging ontstaan bij het maken van nieuwe of aangepaste regelgeving aan de hand van de in Europa goedgekeurde milieubeschermingsnormen.

Dit vind je misschien ook leuk