Sobere Semana Santa om vierde golf te voorkomen en zomerseizoen te redden

door admin
Sobere Semana Santa om vierde golf te voorkomen en zomerseizoen te redden

De autonome regio’s werken nu met het ministerie van Volksgezondheid een plan uit voor de Semana Santa, de goede week voor Pasen, die normaliter in heel Spanje massaal in familiekring gevierd en beleefd wordt. Minister van Volksgezondheid Carolina Darias deelde twee weken geleden al mee dat haar departement bezig is een plan voor de Semana Santa voor te bereiden.

Leermomenten zijn de ‘te snelle’ de-escalatie van afgelopen zomer en de versoepelingen tijdens de kerstdagen. De tweede golf was toen nog in volle gang en leidde uiteindelijk tot de huidige, derde golf. 

Landelijke strategie

Volgens verschillende bronnen zal de aanpak voor de Semana Santa anders zijn dan die met Kerstmis. In tegenstelling tot wat er toen gebeurde, wordt er nu vanuit het ministerie en verschillende gemeenschappen op aangedrongen dat er gelijke criteria voor het hele land moeten gelden. De beperkingen moeten ‘vergelijkbaar, zo niet gelijk zijn,’ zei woordvoerder van de PSOE van Extremadura, Juan Antonio González. Als het nodig is, blijft de regionale lockdown gehandhaafd, wat betekent dat er niet tussen de deelregio’s gereisd kan worden.

Een van de adviserende deskundigen van Gezondheidszorg erkent dat men met Pasen ‘wat lakser lijkt te willen zijn, om meer bewegingsvrijheid te hebben’, maar toch is ‘uiterste voorzichtigheid geboden,’ omdat de pandemie nog in volle gang is. ‘We wilden de vorige zomer en Kerstmis redden, maar hebben gezien waar dat toe leidde.’

Regionale eensgezindheid

Volgens regionale bronnen blijft de avondklok met Pasen zonder versoepeling gehandhaafd. Dit is wat deskundigen aanbevelen en ook de heersende opvatting van de politiek.  De avondklok wordt als een van de meest doeltreffende maatregelen beschouwd om de besmettingen in te dammen. Ook heeft nog geen enkele gemeenschap gevraagd om de beperkingen op te heffen. Kleinere gemeenschappen, waar het toerisme niet zo’n groot aandeel in de economie heeft of die hun aanbod met de plaatselijke vraag kunnen dekken, geven wel aan dat dit voor de van toeristen afhankelijke deelregio’s anders kan zijn. 

Ingetogener en kleiner

Regiopresident Ximo Puig van de Valenciaanse Gemeenschap deelde enkele dagen geleden mee dat hij de Interterritoriale Gezondheidsraad wil voorstellen dat regio’s tijdens de Semana Santa sluiten om ‘de mobiliteit te beperken’. De deelregering van Andalusië, eveneens een regio die sterk afhankelijk is van het toerisme, waarschuwde ook voor een ‘voorzichtige’ de-escalatie en kondigde een kleinschalige opening voor de Semana Santa aan. Ook de ministers van Volksgezondheid van de deelregeringen van Castilla-La Mancha, en van Castilla y León pleiten voor voorzichtigheid.

Redden van zomerseizoen

Het ziet er niet naar uit dat een eventueel politiek besluit om de beperkingen in de Semana Santa te handhaven, zal stuiten op verzet van de toeristische sector en de horeca, de zwaarst getroffen sectoren tijdens de pandemie. Die willen vooral het zomerseizoen redden. Eventuele misstappen in april leidt alleen maar tot angst dat de situatie in de zomer niet verbetert.

Dit vind je misschien ook leuk