Podemos en nationalistische partijen willen meer erkenning voor regionale talen

door admin
Podemos en nationalistische partijen willen meer erkenning voor regionale talen

Het gaat niet om wetsvoorstel, maar om een niet wettelijk vastgelegde resolutie waarmee de partijen willen afrekenen met de ‘wettelijke oplegging van het Spaans’. Daarmee willen zij het gebruik van de erkende co-officiële talen van Spanje stimuleren. Zo moet het mogelijk worden deze talen te gebruiken op etiketten en moeten ook andere lokale talen worden erkend zoals het Asturisch.

Gesteund door Europese documenten

De partijen die Podemos in het voorstel ondersteunen, waaronder PNV, Más País, Comprompís en BNG, beroepen zich hierbij op Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. In dit handvest is vastgelegd dat EU-lidstaten moeten zorgdragen voor de bescherming en bevordering van regionale talen. Ook halen zij de Universele Verklaring voor Taalrechten en het Protocol tot de Garantie van Taalrechten aan. Het laatstgenoemde document verdedigt ‘het dagelijkse gebruik van regionale talen door historische taalgemeenschappen in Europa in alle geledingen van hun samenlevingen en de ontwikkeling van hun talen’. 

Ambtenaren moeten regionale taal spreken

Zich baserend op deze documenten, dringen de ondertekende partijen er bij de regering op aan talen als het Baskisch, Galicisch, Catalaans en Valenciaans dezelfde erkenning te geven als die van het Spaans. Zo moeten alle ambtenaren in deze regio’s die een dienstverlenende functie hebben, de regionale taal machtig zijn. 

In de initiële versie van het voorstel zouden de regionale talen ook gebruikt mogen worden door nationale instituties zoals het hooggerechtshof, de Eerste en Tweede Kamer, de belastingdienst, de Sociale Zekerheidsinstelling en publieke instellingen als radio- en televisiezender RTVE. Dit is echter door het juridische adviesorgaan van de Tweede Kamer uit het voorstel geschrapt, omdat de regering niets kan realiseren dat ‘haar bevoegdheid te boven gaat’. Wel is behouden gebleven dat de overheid garant staat voor de regionale taalbeheersing van alle ambtenaren en het gebruik van regionale talen op officiële websites. Ook de internationale erkenning van de regionale talen, gelijk aan die van het Spaans, is in het voorstel behouden gebleven. 

Dit vind je misschien ook leuk