Spanje scherpt coronamaatregelen niet verder aan tijdens Semana Santa

door admin
Spanje scherpt coronamaatregelen niet verder aan tijdens Semana Santa

Omdat het aantal covid-19-registraties weer toeneemt in Spanje, was minister Darias van Volksgezondheid aanvankelijk voornemens om in het hele land alle niet-essentiële activiteiten tijdens de Semana Santa om 20:00 te laten beëindigen. In de Interterritoriale Raad is echter besloten bij het oorspronkelijk plan van afgelopen 10 maart te blijven. Alleen de regio’s Cantabrië en Castilië en León ondersteunden het voorstel de maatregelen tijdelijk verder aan te scherpen. 

Na afloop van de Interterritoriale Raad liet de minister in een persconferentie weten dat een aantal regio’s op eigen initiatief de maatregelen al heeft aangepast, zoals een vervroegde sluiting van alle horeca. Voor een landelijke vervroeging van de avondklok zou de wet waarin de toepassing van de noodtoestand geregeld is, opnieuw aangepast moeten worden. 

Vierde golf

Voor nu ligt in ieder geval voor heel Spanje vast dat vanaf aanstaande vrijdag 26 maart er een regionale lockdown geldt, en een avondklok die op z’n laatst in gaat om 23:00 uur. Er mogen maximaal 4 tot 6 personen samenkomen en thuis mag geen bezoek worden ontvangen. Met deze maatregelen hoopt Spanje een vierde coronagolf zo lang mogelijk buiten de deur te houden. 

Extra handhaving

Minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat tijdens Semana Santa 64 duizend agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil worden ingezet om de coronamaatregelen te handhaven. De regio’s Madrid, de Balearen en Catalonië hebben er bij de centrale regering op aangedrongen om de landsgrenzen streng te bewaken. Dit verzoek is een reactie op de discussie die ontstond nadat het reizen binnen Spanje verboden werd, terwijl toeristen van buiten Spanje gewoon worden toegelaten.

Mede als gevolg van de Britse virusvariant, steeg in 10 (van de 17) autonome regio’s opnieuw het aantal coronaregistraties. Ook steeg in 10 regio’s het percentage covid-patiënten op de IC-afdelingen tot boven de 15 procent. In een aantal regio’s is zelfs 80 procent van de positief geteste mensen besmet met de Britse virusvariant. Minister Darias verwacht begin april nog 1.200 doses van het Pfizer-vaccin te krijgen, waarmee volgende maand 80 procent van alle 80-plussers moet zijn ingeënt. In de week voor Pasen en Eerste en Tweede Paasdag wordt de vaccinatiecampagne gewoon voortgezet. 

‘Extreem risico’ in Catalonië, Madrid en La Rioja

In totaal zijn er in Spanje nu meer dan 3,2 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus en zijn er meer dan 74 duizend mensen aan het virus overleden. De druk op de ziekenhuizen en op de ic-afdelingen blijft onverminderd groot. 18,6 procent van alle beschikbare ic-bedden in Spanje wordt bezet door covid-19-patiënten. In de regio Catalonië, Madrid, La Rioja en ook in de autonome stad Ceuta ligt dit percentage zelfs boven de 25 procent, waarmee de drempel naar een situatie van ‘extreem risico’ is overschreden. 

Dit vind je misschien ook leuk