Spanje nummer 1 op wereldranglijst productie biologische wijn

door admin
Spanje nummer 1 op wereldranglijst productie biologische wijn

In het gepubliceerde rapport over de biologische landbouw wordt benadrukt dat de sector een intensieve groei doormaakt. Een tendens die aanhoudt, onder invloed van een stijgende vraag naar biologische producten.

Wijn, graan, olijven, fruit

Als het gaat om biologische wijnbouw neemt Spanje de eerste plaats in van de wereldranglijst; goed voor 26,88% van de wereldproductie. Ook staat Spanje bovenaan als het gaat om de productie van biologische granen, olijven en fruit.

Groei van bijna 7%

Concreet was de biologische wijnbouw in 2019 met ruim 113.000 hectare goed voor 5,15% van de totale biologische productie in Spanje, wat neerkomt op een groei van 6,94% ten opzichte van het voorgaande jaar. Alleen bij fruit en tuinbouwproducten was de groei nog groter. 

Druiven op drie

Als we kijken naar de biologische groente- en fruitproductie, dan komen druiven op de derde plaats (zowel de druiven voor wijn als de druiven voor consumptie)) met een opbrengst van 444.000 ton. Toch is de verkoop van biologische wijn, maar goed voor 1,5% van de totale biologische aankopen in Spanje; dit betekent dat wijn door Spaanse consumenten het minst gevraagde biologische product is. 

Binnen- en buitenlandse markt

De uitgaven van Spaanse consumenten aan biologische producten bedroegen in 2019 zo’n 2,363 miljard euro; een stijging van 8,4% over 2019 en ongeveer 2,24% van de totale voedselconsumptie in Spanje..

Tiende plaats 

Wereldwijd staat Spanje, gemeten naar de totale waarde van de biologische verkoop, op de tiende plaats van de productie van biologische producten. De totale uitvoer van biologische producten bedroeg 995 miljoen euro (een stijging van 5,1%), hiervan vertegenwoordigde de biologische wijn 5,5%.

Een van de conclusies van het onderzoek is dat wijn, samen met olijfolie en citrusvruchten, een van de biologische producten is die op de wereldmarkt een belangrijke strategische positie innemen.

Dit vind je misschien ook leuk