Regels naleven tijdens Semana Santa lastig voor twee op de drie Spanjaarden

door admin
Regels naleven tijdens Semana Santa lastig voor twee op de drie Spanjaarden

De hoop weer te kunnen reizen, de plannen en het huidige reisgedrag van de Spanjaarden blijken uit een opiniepeiling die The HuffPost heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau YouGov. 1.064 Spanjaarden zijn bevraagd over hun reisplannen voor de zomer en over het nut van de huidige coronamaatregelen.

Corona speelt een grote rol; ook bij de Spanjaarden die tijdens de Semana Santa de reisregels, zonder wettelijk excuus, overtreden hebben.

Prognoses 

Volgens 69% van de ondervraagden zijn de prognoses niet goed. Zij vinden dat  Volksgezondheid en de autonome gemeenschappen te weinig middelen hebben ingezet om te controleren of de maatregelen worden nageleefd. Tegelijkertijd zegt 61% van de ondervraagden al een uitje naar het strand, terrasbezoek of zomerreisje in gedachten te hebben. Een tegenstrijdige uitkomst.

Plannen uitgesteld

Van de 61% geeft slechts 3% toe de zomervakantie al te hebben gepland, 5% is daar momenteel mee bezig. Daarentegen zal 18% van de reislustigen afwachten hoe de pandemie zich ontwikkelt alvorens iets te boeken en 35% weet zelfs niet of door de pandemie mogelijk zal zijn om te reizen. Zolang de pandemie niet volledig onder controle is, gaat 32% zeker niet op reis. 

Keerpunt

De versnelling van het vaccinatieplan zou een belangrijk keerpunt kunnen zijn in de ontwikkeling van het virus. Het ministerie van Volksgezondheid legt de nadruk op het verloop van de Semana Santa; wat er richting de lente en zomer verder gebeurt ‘ligt in onze handen.’

Mening over de maatregelen

Twee op de drie Spanjaarden vinden het nut van de maatregelen en de controle op naleving ervan onvoldoende. Slechts 22% vindt de maatregelen gepast, 69% niet. De bezorgdheid onder jongeren (18-24) en volwassenen van middelbare leeftijd (35-44) is het grootst (73%). 

Tieners en jongeren zijn het meest terughoudend ten aanzien van het plan van de regering en de autonome regio’s: slechts 15% is van mening dat de maatregelen adequaat zijn, daarmee scoren ze ruim onder het gemiddelde van 23%.

De afgelopen dagen was er op een aantal momenten sprake van chaos in bijvoorbeeld Madrid en Barcelona, waar, ondanks het feit dat er nog steeds sprake is van een alarmtoestand en een lockdown, veel mensen toch de stad wilden verlaten. De overgrote meerderheid van de Spaanse bevolking houdt rekening met de maatregelen; 88% van de ondervraagden zegt niet te hebben gereisd. Slechts 11% van de ondervraagden gaf toe ‘ergens’ naar toe te willen gaan, bij jongeren tussen 25 en 34 jaar lag dit nog iets hoger (16%). 

De regio uit

Van de in totaal 117 mensen die in het YouGov-onderzoek aangaven van plan te zijn te gaan reizen, gaf 16% aan bereid te zijn hun deelregio tijdelijk te verlaten. In de leeftijdsgroepen 18-24, 35-44 en 45-54 jaar was dat zelfs 22-23%. Bij de volwassenen van 25-34 jaar en ouder dan 55 jaar die zeiden wel te willen reizen, was er nauwelijks sprake van de wens om de regio te verlaten. 

Truc, gok of geldend excuus?

Opvallender is dat van degenen die wel zeggen dat zij hun gemeenschap willen verlaten, 43% ook daadwerkelijk bereid is de regels te overtreden. Hetzij door ‘een gokje te wagen’ (21%) of door een of andere administratieve ‘truc’ toe te passen (22%). 37% was van mening een objectieve reden te hebben die de reis rechtvaardigde, terwijl 10% zei zich niet bewust te zijn van de beperkingen

Dit vind je misschien ook leuk