Belgische Justitie eist dat België alle coronamaatregelen schrapt

door admin
Belgische Justitie eist dat België alle coronamaatregelen schrapt

Voor elke dag dat de uitspraak van de rechtbank niet wordt nageleefd, moet een boete van 5.000 euro worden betaald. De rechtbank heeft ingestemd met de rechtszaak die is aangespannen door de Nederlandstalige en Franstalige mensenrechtenliga’s – stichtingen die strijden tegen de aantasting van (grond)rechten van burgers – namens alle burgers van het land en heeft als dringende voorzorgsmaatregel de opheffing van alle beperkingen aanvaard.

Rampenwetgeving als basis

De Belgische coronamaatregelen werden afgelopen jaar gebaseerd op rampenwetgeving uit 2007 en per ministerieel besluit afgekondigd. Volgens de Liga voor Mensenrechten zijn die wetten niet bedoeld voor langdurig en grootschalig gebruik, zoals tijdens de huidige pandemie.

Wettelijke basis niet geldig

Feitelijk is de rechtbank van oordeel dat de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten van 28 oktober 2020 en zijn latere wijzigingen gebaseerd zijn, niet geldig is. Concreet is erkend dat geen van de drie wetten die worden ingeroepen om dit bevel goed te keuren, de regering toestaan de verplichting om in het parlement maatregelen goed te keuren die de grondrechten ondermijnen over te slaan. Die verplichting werd overgeslagen onder het mom van ‘hoogdringendheid’.

Coronamaatregelen België

In België is momenteel een beperking van de mobiliteit van en naar België van kracht en zijn hotels, restaurants, sport-, culturele en vrijetijdscentra gesloten. Ook zijn onderwijscentra gesloten en persoonlijke ontmoetingen beperkt. Vorige week maakte België bekend verder op slot te gaan. Het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingen met het coronavirus blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk. De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het aantal personen met wie Belgen buiten hun gezin in de buitenlucht mogen afspreken wordt weer teruggebracht van tien naar vier. De avondklok blijft. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden.

Een van strengste landen op gebied van reizen

België is op het gebied van reizen een van de strengste landen gebleken. Anders dan in Nederland zijn in feite niet-essentiële reizen van en naar België verboden, met uitzonderingen zoals zakenreizen, studies, mensen in grenssteden, enz. In Nederland gaat het om een negatief reisadvies.

Belgen zouden op basis van de uitspraak van de rechtbank nu wel kunnen reizen. De situatie kan echter veranderen omdat minister Verlinden van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de regering in beroep zal gaan tegen de straf.

Belgen in Spanje

In 2019 bezochten meer dan 1,6 miljoen Belgen Spanje. In totaal staan 34.238 Belgen ingeschreven bij een Spaanse gemeente. 

Dit vind je misschien ook leuk