Bijna de helft van de waterbronnen die Spanje gebruikt is vervuild

door admin
Bijna de helft van de waterbronnen die Spanje gebruikt is vervuild

Dit blijkt uit onderzoek van 26 verschillende hydrografische diensten waar de krant El Diario navraag bij deed. Concreet gaat het om 2.450 van de in totaal 6.188 watermassa’s die opgenomen zijn in nieuwe hydrologische plannen. De problemen ontstaan uit de disbalans tussen de hoeveelheid water die gebruikt wordt en de hoeveelheid die beschikbaar is, de lozing van afvalstoffen in het water afkomstig uit de landbouw en de veeteelt en de degeneratie van de ecosystemen waar dit water doorheen stroomt. 

Het probleem is bekend bij het ministerie van Ecologische Transitie, dat een investering in de oplossing van dit probleem noodzakelijk acht. De waterkwaliteit is het slechtst in de rivier Segura (die door Castilië La Mancha, Valencia en Murcia stroomt), waar 60 procent van de watermassa niet aan de kwaliteitsnorm voldoet. In stroomgebieden in Catalonië en de rivier Guadiana is dit percentage 58 procent. Ook de watermassa van de rivier de Taag, de Guadalete en het water op de Balearen is voor meer dan de helft vervuild. Rivierwater van de Duero, de Tinto-Odiel-Piedras en het Mediterrane zeewater in Andalusië is bovengemiddeld vervuild.

Het water in Spanje is het schoonst aan de Galicische kust (16 procent vervuild water) en Cantabrië (20 procent). Het ministerie van Ecologische Transitie heeft berekend dat 1,7 miljard euro uit het Europese noodfonds kan worden aangewend voor het waterbeleid, waarvan 800 miljoen euro bestemd is voor het herstel van de waterkwaliteit en bescherming tegen overstromingen. 

Elk half jaar boete van 10 miljoen euro

Ook de zuivering van het gebruikte water laat volgens milieuorgansatie Ecologistas en Acción te wensen over. Het afvalwater van liefst 9 miljoen mensen wordt ongezuiverd in rivieren en in zee geloosd. Van de zuiveringsinstallaties die nog functioneren, doet maar 35 procent dat zoals het zou moeten. Dat komt Spanje duur te staan, want sinds 2019 betaalt de Spaanse regering ieder half jaar een boete van rond de 10 miljoen euro aan de EU vanwege zijn slechte waterzuiveringssystemen.

Landbouw speelt grote rol bij oplossing probleem

Deskundigen zijn het erover eens dat de landbouwsector betrokken moet worden bij de aanpak van het waterprobleem. Deze sector is de grootste waterverbruiker en samen met de intensieve veeteelt eveneens de grootste watervervuiler. Hernández-Mora pleit ervoor niet alleen te investeren in nieuwe en betere zuiveringssystemen, maar ook eisen te stellen aan het waterverbruik. In het verleden is wel gebleken dat het investeren in systemen alleen niet heeft geleid tot een betere waterkwaliteit. 

Dit vind je misschien ook leuk