Wat kan Spanje doen met de voorgestelde rijkentaks van het IMF?

door admin
Wat kan Spanje doen met de voorgestelde rijkentaks van het IMF?

Samen met andere internationale organisaties is het IMF van mening dat de nationale overheden moeten ingrijpen om de inkomensongelijkheid te reduceren en de economische crisis het hoofd te bieden. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is deze inkomensongelijkheid steeds groter geworden, terwijl het gevoerde belastingbeleid steeds minder progressief werd. Het IMF stelt nu een aantal maatregelen voor die landen in staat stellen de groeiende welvaartskloof tegen te gaan. 

Tijdelijke covid-taks

De kosten van de coronapandemie kunnen met een tijdelijke belastingverhoging voor de allerrijksten worden gecompenseerd. Het IMF doelt met name op bedrijven die goed garen hebben gesponnen bij de pandemie zoals de farmaceutische en de technologische industrie. Ook kan een verhoging van de vennootschapsbelasting voor multinationals de Europese landen veel geld in het laatje brengen. Daarnaast moet het belastingtarief voor de hoogste inkomens omhoog. Voor Spanje is dit een lastige maatregel omdat de Spaanse overheid recent nog het belastingtarief voor de jaarinkomens vanaf 300 duizend euro verhoogd heeft naar 47 procent. Daarmee neemt Spanje binnen Europa nu een gemiddelde positie in. In landen als Nederland, België, Zweden, Denemarken en Oostenrijk ligt dit percentage royaal boven de 50 procent. 

Belastingaftrek

Nu is het in de meeste gevallen zo dat fiscale voordelen ten goede komen aan de huishoudens met de hogere inkomens. Dit moet worden aangepast zodat niet de hogere, maar juist de lagere inkomens kunnen profiteren van belastingvoordeel. De Spaanse Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (AIReF) heeft een aantal van deze fiscale voordelen geanalyseerd en daarbij geconcludeerd dat deze vooral ten goede komen aan de huishoudens met de hogere inkomens. 

Inkomen uit kapitaal 

Omdat belasting op inkomen uit vermogen vooral de rijken treft, moet volgens de IMF hier meer focus op komen. De Spaanse regering heeft zich inmiddels bereid getoond om het belastingtarief op dit inkomen te verhogen en dichter bij de belastingtarieven op het inkomen uit arbeid te brengen. Nu geldt er nog een tarief van 26 procent op inkomen uit kapitaal vanaf 200 duizend euro, dat is maar iets meer dan de helft van het belastingtarief op het inkomen uit arbeid. 

Btw

Zowel het IMF als de Europese Commissie hebben Spanje herhaaldelijk verzocht om het btw-beleid te herzien. Zij doelen daarbij op de lage btw-tarieven voor goederen en diensten die voornamelijk door de huishoudens met gemiddelde of hogere inkomens worden afgenomen. Ook hier heeft de AIReF onderzoek naar gedaan, omdat Spanje jaarlijks gemiddeld 12 miljard euro minder btw incasseert dan overige Europese landen. Vergeleken met deze landen past Spanje op veel producten en diensten het lage btw-tarief toe.

Vermogensbelasting

Lang niet alle landen in Europa kennen een vermogensbelasting, een volgens het IMF effectief herverdelingsmechanisme. In Nederland is de vermogensbelasting sinds de belastingherziening van 2001 opgenomen in de inkomstenbelasting, in box 3. Spanje kent net als landen als Noorwegen en IJsland wel een vermogensbelasting en kan daarmee dus bijdragen aan het reduceren van de welvaartskloof. 

Dit vind je misschien ook leuk