Janssen-vaccin gaat in Spanje eerst naar zeventigers

door admin
Janssen-vaccin gaat in Spanje eerst naar zeventigers

Dat heeft minister Darias van Volksgezondheid afgelopen maandag laten weten. De keuze eerst de zeventigers met het Janssen-vaccin in te enten past in het beleid prioriteit te geven aan de kwetsbare groepen, waaronder de ouderen. De doses die tot juni nog binnenkomen in Spanje zijn bestemd voor alle mensen in de leeftijdscategorie 60 tot en met 69 jaar. Naar verwachting zullen nog voor eind mei alle kwetsbare groepen in Spanje tegen het coronavirus gevaccineerd zijn. 

Het Janssen-vaccin, van de Belgische farmaceut Janssen Pharmaceutica (onderdeel van de Amerikaanse multinational Johnson&Johnson), biedt een aantal belangrijke voordelen. Niet alleen volstaat een enkele dosis, ook aan de opslag en distributie zijn minder strikte voorwaarden verbonden. Het vaccin kan bijvoorbeeld bewaard worden op een normale koelkasttemperatuur van tussen de 2 en 8 graden. 

90 procent 80-plussers heeft eerste prik gehad

Deze week ontving Spanje ook 1,2 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Deze zijn grotendeels bestemd voor het afronden van de vaccinatiecampagne voor alle 80-plussers. Nu heeft 90 procent van alle 80-plussers in Spanje in ieder geval de eerste prik gekregen. De overige Pfizervaccins worden samen met de beschikbare Moderna- en Janssen-vaccins gebruikt voor zeventigers. 

Wat betreft de tweede inenting met het AstraZeneca-vaccin voor mensen onder de 60 jaar die de eerste dosis al hebben gekregen, heeft de minister laten weten het beleid hieromtrent af te laten hangen van de uitkomsten van wetenschappelijke bevindingen. Volgens de minister is er tijd genoeg om hier een weloverwogen beslissing in te nemen. 

In tweede kwartaal bijna vier zo veel vaccins 

Als alle leveranciers hun beloften nakomen, zullen in dit tweede kwartaal in totaal 38 miljoen doses vaccin naar Spanje komen. Dat is bijna vier keer zo veel als de 10 miljoen uit het eerste kwartaal. De grootste lading vaccins komt van Pfizer, waar deze maand nog 4,8 miljoen doses van worden verwacht. 

Groepsimmuniteit in september

Omdat het priktempo met de komst van nieuwe ladingen vaccins kan worden opgeschroefd, verwacht de minister de doelstelling om voor september 70 procent van de bevolking boven de 16 jaar te hebben ingeënt te zullen halen.

Dit vind je misschien ook leuk