Vaccinatiedoel Spanje in gevaar door leveringsstop Janssen?

door admin
Vaccinatiedoel Spanje in gevaar door leveringsstop Janssen?

De Spaanse regering rekende erop woensdag 300.000 dosis van de 5,5 miljoen bestelde vaccins van Janssen te ontvangen. De regering maakte eerder bekend dat dit vaccin bestemd zou zijn voor de mensen tussen de 70 en 79 jaar.

Ernstige bijwerkingen bij vrouwen uit VS

De problemen die zich eerder voordeden met AstraZeneca lijken zich nu te herhalen. Het moederbedrijf Johnson & Johnson besloot tot een tijdelijke leveringsstop nadat zes vrouwen in de leeftijd van 18 tot 48 jaar aan een vorm van hersentrombose lijdden. Eén vrouw overleed aan de gevolgen en een andere vrouw iss in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Op dat moment waren er al bijna 7 miljoen prikken gezet. De autoriteiten besloten vervolgens het gebruik van het Janssen-vaccin te staken.

Spanje staat klaar om alsnog te prikken met Janssen

Na de bekendmaking dat Janssen de levering van vaccins aan Europa tijdelijk heeft stopgezet, liet minister Darias van Volksgezondheid in Spanje weten continu in contact te staan met het bedrijf en dat Spanje klaar is om de zending te ontvangen en van start te gaan met het vaccineren zodra groen licht wordt gegeven.

Brengt tijdelijke stop vaccinatiedoel Spanje in gevaar?

Het vaccin van Janssen zou het vierde vaccin zijn dat in Spanje wordt toegediend. Na de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca is het vaccin van Janssen het eerste vaccin waarvan slechts één dosis voldoende bescherming biedt tegen Covid-19.

Het doel van de regering om eind augustus 70 procent van de bevolking te hebben ingeënt, komt door de tijdelijke leveringsstop in gevaar. Vooral omdat Janssen een groot deel van de vaccins voor Spanje zou leveren. Ondanks deze tegenslag lieten verschillende Spaanse ministers dinsdagavond weten hoopvol te zijn en de verwachting te hebben alsnog de 70 procent van de Spaanse bevolking voor eind augustus te kunnen vaccineren.

Overzicht aantal mensen volledige gevaccineerd in Spanje

Premier Sánchez van Spanje lichtte eerder de levering van de vaccins in Spanje toe en legde uit hoe het vaccinatiedoel van Spanje te willen halen.

  • 5 april: 2,8 miljoen mensen gevaccineerd
  • 7 mei: 5 miljoen mensen gevaccineerd
  • 4 juni: 10 miljoen mensen gevaccineerd
  • 14 juni: 15 miljoen mensen gevaccineerd
  • 19 juni: 25 miljoen mensen gevaccineerd
  • 31 augustus: 33 miljoen mensen gevaccineerd.

Dit vind je misschien ook leuk