Groene kaart of ‘vaccinpaspoort’ geen carte blanche voor vrij reizen door Europa

door admin
Groene kaart of 'vaccinpaspoort' geen carte blanche voor vrij reizen door Europa

Na aanvankelijke twijfels vanuit Frankrijk en België, zijn de 27 Europese lidstaten het eens over de digitale groene kaart (Digital Green Certificate), in de volksmond beter bekend als het vaccinatiepaspoort. De EU wil af van de term ‘vaccinatiepaspoort’ omdat dit certificaat geen dwangmiddel tot vaccinatie moet worden. “Discriminatie van mensen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd (willen) zijn is uit den boze,” zo sprak Eurocommissaris Didier Reynders begin april.

Europees vaccinatiepaspoort in juni ingevoerd

Ondanks het voorlopig akkoord dat de lidstaten woensdag bereikten, moeten zij nog wel in conclaaf met het Europees Parlement. Vooralsnog is het de bedoeling dat het Parlement in de laatste week van april uitspraak doet over de invoering van de groene kaart. Vanuit Brussel werd eerder al bekendgemaakt dat het de bedoeling is dat het certificaat in juni ingevoerd zal worden.

Geen vrijbrief voor onbeperkt reizen door Europa

Hoewel dit certificaat reizen tussen de EU-landen moet stimuleren, vormt de groene kaart geen vrijbrief om via elk vervoersmiddelen zomaar van het ene naar het andere land te reizen. De lidstaten mogen namelijk zelf aanvullende beperkingen, zoals quarantaine of extra maatregelen, opleggen aan reizigers uit andere landen.

Akkoord over inhoud groene kaart

Over de inhoud van het certificaat zijn de lidstaten het wel eens. De reiziger kan middels de QR-code op het document aantonen dat hij of zij al is gevaccineerd tegen Covid-19, dat er recent sprake is van een negatieve testuitslag of dat er sprake is van een bewijs van herstel (antistoffen) na een eerdere besmetting.

Als het aan de lidstaten ligt dan is de groene kaart gratis, wordt het uitgegeven in papieren of digitale versie en bevat het de eerdergenoemde QR-code. Het certificaat wordt uitgegeven in het Engels en in de taal van het land dat het document uitgeeft. Tot dusver worden alleen de vaccins die door de EMA in Europa zijn goedgekeurd geaccepteerd op de groene kaart, te weten Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Dit vind je misschien ook leuk