Spanje wil af van lijst gevaarlijke hondenrassen

door admin
Spanje wil af van lijst gevaarlijke hondenrassen

De Spaanse regering is van plan om deze wetswijzigingen in mei te presenteren in de Kamer. De voornaamste wijziging betreft het afschaffen van de lijst van gevaarlijke hondenrassen (perros potencialmente peligrosos).

Honden in Spanje niet beoordelen op ras

RTVE.es schrijft dat de wetswijziging van toepassing is op de huidige wet voor huisdieren. Het afschaffen van deze lijst moet ervoor zorgen dat honden niet beoordeeld worden op hun uiterlijk of ras maar op hun individuele gedrag en karakter. Dit om discriminatie van specifieke rassen en het oneerlijk behandelen van een specifiek ras te vermijden.

Volgens de koninklijke hondenvereniging van Spanje (RSCE) betekent het schrappen van de lijst dat meer dan 100.000 honden in Spanje niet langer als gevaarlijk worden beschouwd. De organisatie reageerde positief op dit initiatief van de regering.

Welke hondenrassen zijn momenteel gevaarlijk in Spanje?

Op dit moment staat in de Spaanse wet benoemd welke rassen mogelijk gevaarlijk zijn. De Staffordshire Bull Terriër, de Pitbull Terriër, de Rottweiler, de American Staffordshire Terriër, de Dogo Argentino, de Tosa Inu, de Akita Inu en de Fila Brasileiro worden als gevaarlijk beschouwd volgens de lijst.

Verplichte heropvoeding voor gevaarlijke honden

De verantwoordelijke regeringsleden bekijken op dit moment op welke manier ze het individueel beoordelen van het karakter en gedrag van honden gaan vormgeven. De bedoeling is dat wanneer een hond als ‘gevaarlijk’ wordt beoordeeld, deze verplicht een speciale training of (her)opvoeding zal moeten krijgen om dit gedrag te verbeteren.

Landelijk register voor welzijn van huisdieren in Spanje

Deze verplichte training moet worden gevolg bij een geregistreerd trainer. Naast deze wetswijziging wil de Spaanse regering ook een landelijk register opzetten met geregistreerde hondenfokkers, trainers en opvangcentra voor in de steek gelaten dieren. Op dit moment beschikken diverse Spaanse regio’s over een dergelijk register, maar de wens is nu om dit landelijk op te zetten.

Ook wordt de registratie van huisdieren verplicht voordat ze worden gekocht. Dit moet gebeuren binnen drie maanden na de geboorte van het dier. Ook pleit de regering voor een register waarin mensen worden opgenomen die geen huisdieren mogen aanschaffen vanwege een eerdere veroordeling voor het mishandelen van huisdieren.

Dit vind je misschien ook leuk