Spaanse en Ierse journalisten vermoord in Burkina Faso

door admin
Spaanse en Ierse journalisten vermoord in Burkina Faso

Premier Sánchez heeft zijn respect uitgesproken voor alle journalisten die net als Beriain en Fraile dagelijks hun moedige en belangrijke werk uitvoeren vanuit conflictgebieden. Vertegenwoordigers uit de politiek en journalistiek hebben hun afschuw geuit over de moord op de drie journalisten. In de Tweede Kamer werd voor hen een minuut stilte in acht genomen. 

11 Spaanse journalisten gedood sinds 1980

Met de dood van Beriain en Fraile zijn sinds 1980 nu in totaal 11 Spaanse journalisten in conflictgebieden om het leven gekomen. Minister González Laya van Buitenlandse Zaken had afgelopen maandag al laten weten dat het contact verloren was gegaan met de groep waarmee de Spaanse journalisten samenwerkten en die zich nabij een natuurpark bevond, vlakbij de grens met Benin.   

Terroristische groeperingen actief in het gebied

Beriain en Fraile werkten samen met een ngo aan een documentaire over hoe de lokale autoriteiten de stroperij bestrijden en de dieren beschermen in de natuurparken. Bronnen van de veiligheidsdiensten van Burkino Faso meldden dat de groep aangevallen werd door bewapende mannen in de buurt van het natuurpark van Pama. Bij de aanval, die volgens de autoriteiten van Burkino Faso door terroristen is gepleegd, raakten verschillende groepsleden gewond en werden de drie Europese journalisten en nog een lid van de lokale veiligheidsdienst ontvoerd. “Het gebied waar de groep zich bevond is gevaarlijk omdat hier veel terroristen, stropers en jihadisten actief zijn”, zei minister González Laya. De aanslag in Burkina Faso is nog niet opgeëist. 

Migratiecrisis 

Burkina Faso is net als een groot deel van de westelijke Sahel een risicogebied. De crisis neemt hier steeds grotere vormen aan omdat groeperingen die gelinkt zijn aan Al Qaida of IS aanvallen uitvoeren op het leger en de burgers. Dit toenemende geweld heeft geleid tot een migratiecrisis die volgens de Verenigde Naties miljoenen mensen heeft ontheemd. In de Sahel zijn nu bijna drie miljoen mensen voor het geweld in hun streek gevlucht.  

Dit vind je misschien ook leuk