Grenzen tussen Spanje en Portugal 1 mei weer open

door admin
Grenzen tussen Spanje en Portugal 1 mei weer open

Eind januari werden tussen beide landen grenscontroles ingesteld vanwege het oplopende aantal besmettingen. In eerste instantie zou deze maatregel twee weken van kracht zijn maar hij werd telkens verlengd omdat voornamelijk Portugal de verspreiding van het virus maar niet onder controle kreeg.

Portugal keihard geraakt door Britse variant Covid-19

Het land voerde een harde lockdown in waarbij mensen alleen met een geldige reden naar buiten mochten en waar drie maanden lang alle winkels, horeca en scholen werden gesloten. Tijdens deze drie maanden waren slechts enkele grensovergangen beperkt geopend en mochten mensen alleen heen en weer reizen voor essentiële doeleinden. 

Het Portugese zorgstelsel raakte overbelast en op het hoogtepunt meldde Portugal dagelijks tienduizend nieuwe besmettingen. Veel Europese landen keken met angst naar Portugal waar vooral de Britse variant van Covid-19 snel om zich heen greep.

Licht aan horizon voor Portugal

De premier van Portugal meldde donderdag dat er nog maar 66 positief geteste mensen per 100.000 inwoners zijn in Portugal. Om die reden besloot het land begin april al enkele versoepelingen door te voeren, zoals het heropenen van terrassen en de scholen.

Nog meer versoepelingen in Portugal

Naast het heropenen van de grenzen met Spanje, durfde Portugal donderdag nog een stapje verder te gaan. De horeca mag namelijk weer open tot 22.30 uur en mensen mogen met maximaal zes aan een tafel plaatsnemen. Ook theaters en bioscopen mogen open tot 22.30 uur en Portugal staat culturele festiviteiten tot dit tijdstip toe. Mensen mogen zowel binnen als buiten weer in groepsverband sporten onder enkele voorwaarden. Alle winkels mogen van maandag tot en met vrijdag tot 21.00 uur klanten ontvangen en in het weekend is dit toegestaan tot 19.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk