Honderdste viering van Patio Festival van Córdoba gaat dit jaar wel door

door admin
Honderdste viering van Patio Festival van Córdoba gaat dit jaar wel door

De Romeinen bouwden huizen rond een centrale binnenplaats. De Moren zetten de traditie voort met het introduceren van decoratieve tegels, waterornamenten en kleurrijke planten om hun huis koel te houden. De wedstrijd voor de mooiste patio’s staat dit jaar open voor bezoekers van 3 tot en met 16 mei.

Patio Competitie

Sinds 1921 organiseert het stadhuis in de eerste week van mei een wedstrijd van binnenplaatsen en versierde kruisen (Las Cruces de Mayo op 3 mei). Eigenaren versieren hun huizen met een overdaad aan bloemen die in potten aan de muren en perkjes op het plaveisel dat specifiek is voor Cordoba.

Het festival loopt parallel met een aantal optredens van de beste zangers en dansers ter plaatse. Gewoonlijk serveren sommige terrasbezitters de lokale finowijn uit Montilla-Moriles en heerlijke tapas.

Erkend door UNESCO

Het patiofestival maakt deel uit van de immateriële erfgoedlijst van de mensheid van UNESCO en toont “een integraal onderdeel van het culturele erfgoed van deze stad”, met een vredig gemeenschappelijk leven. De gewitkalkte muren verbergen zich achter kleurrijke potten vol geraniums, viooltjes en rozen, terwijl bougainville en jasmijn van balkons en daken naar beneden lijken te stromen.

Soorten binnenplaatsen

Elke binnenplaats heeft zijn eigen unieke architectuur die het resultaat vormt van diverse historische evoluties. Over het algemeen zijn de binnenplaatsen echter onderverdeeld in twee basisgroepen:

Monumentale en statige binnenplaatsen: Met betrekking tot oude paleizen van de lokale aristocratie of opmerkelijke religieuze gebouwen, zoals de Patio de los Naranjos (de binnenplaats met sinaasappelbomen van de Mezquita-Catedral), of die van de synagoge en de Santuario de la Fuensanta.

Het Palacio de Viana (Paleis van Viana) valt op tussen de statige huizen met twaalf geïntegreerde binnenplaatsen met verschillende architecturale stijlen.

Wedstrijdbinnenplaatsen: Alle binnenplaatsen die hebben deelgenomen aan de gemeentelijke wedstrijd sinds het begin in 1921 tot heden. Binnen deze groep zijn er twee: binnenplaatsen met oude architectuur en binnenplaatsen met moderne of gerenoveerde architectuur.

Covid-voorzorgsmaatregelen

Het is geweldig nieuws dat de patio’s dit jaar open zijn, vooral omdat het 100 jaar geleden is dat de wedstrijd begon. Het stadhuis heeft regels ingevoerd om ervoor te zorgen dat iedereen veilig blijft terwijl ze dit prachtige en integrale deel van het erfgoed van Cordoba zien.

De plattegrond, planning en openingstijden vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk