Dit zijn de 16 nationale parken van Spanje

door admin
Dit zijn de 16 nationale parken van Spanje

Hieronder zijn wetlands, woestijnen, Mars-achtige landschappen, ruige berggebieden en bijzondere kustzones. Een Nationaal Park is een natuurgebied dat beschermd wordt om het instand te houden voor het nageslacht en als een symbool van nationale trots. Naast nationale parken zjin er nog vele andere natuurgebieden die een of andere beschermde status genieten, zoals natuurpark, paraje of biossfeerreservaat. Bijna een derde van de Spaanse natuur heeft zo een beschermde status. Hier volgt een beknopt overzicht van al die Nationale Parken die verspreid door Spanje te vinden zijn. 

Nationaal Park Islas Atlánticas de Galicia

Deze kleine archipel voor de westkust van Galicië omvat 4 eilanden: Cies, Ons, Salvora en Cortegada. De krant The Guardian bestempelde het strand Playa de Rodas als mooiste ter wereld. Het halvemaanvormige strand met wit zand wordt omgeven door helder water en is zeer fotogeniek. Slechts één van de eilanden is bewoond, hoewel kolonisten uit de ijzertijd hun sporen hebben nagelaten die te bezoeken zijn, is het bezoek aan de eilandjes strikt gereguleerd ter bescherming van het milieu.

Nationaal Park Picos de Europa

Het NP Picos de Europa is een door UNESCO beschermd gebied en was het allereerste nationale park in het land. Het heeft deze status sinds 1918. De bergketen ligt in de regio’s Cantabrië, Castilië en León en Asturië. Het gebied is zeer populair onder bergwandelaars en mountainbikers. De hoogste toppen de 2.500 meter overstijgen en vlakbij zee liggen, kun je er veel mist en regen verwachten. Maar het ongelooflijk weelderig groene en ruige landschap met mooie gletsjermeren, watervallen en bossen maakt dit meer dan goed.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Dicht bij de Franse grens, en net als NP Aigüestortes (zie verder in dit artikel) in de Pyreneeën, zit Ordesa vol met natuurlijke attracties zoals rivieren, watervallen, gletsjermeren en hoge massieven – de droom van een avonturier. Geniet van activiteiten van informeel wandelen tot bergbeklimmen, raften en kajakken. Er zijn een aantal routes uitgezet, zodat je er op alle niveaus met een gerust hart kunt wandelen.

Nationaal Park Aigüiestortes i Estany of Aint Maurici

Het Nationale Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, in het hart van de Pyreneeën, is het nationale park van Catalonië. Er zijn vijf routes die de 41 vierkante mijl doorkruisen met hoogtepunten zoals de ruim 200 meren en de Els Encantats-berg. De berg zou het silhouet zijn van twee jagers die vervloekt waren door de goddelijke krachten toen ze op gemzen gingen jagen.

Nationaal Park Guadarrama

Nationaal park Guadarrama is een van de jongste nationale parken van Spanje en ligt niet ver van Madrid. De nabijheid van de hoofdstad maakte van de Sierra de Guadarrama het perfecte decor voor landschapsschilderkunst, literatuur, architectuur, film en zelfs educatieve activiteiten. Dit berggebied verschijnt als landschapsachtergrond in de meest relevante koninklijke portretten van de Spaanse meester Velázquez. Als je van avontuurlijke activiteiten houdt, biedt dit park een scala aan activiteiten, van wandelen tot skiën.

Nationaal Park Monfragüe 

UNESCO heeft Monfragüe Nationaal Park in Extremadura in 2003 uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Het heeft een ongelooflijk diverse verzameling flora en fauna, en vogelaars komen daar samen om de zwarte ooievaars, adelaars en gieren te zien die er hun al dan niet tijdelijke thuis hebben. Door het prachtig bewaard gebleven landschap is het ook een heerlijke plek om naar de sterren te kijken. De enige stad in het park is Villarreal de San Carlos, met een bezoekerscentrum en de Feria Internacional de Turismo Ornitológico de Extremadura (FIO).

Cabañeros Nationaal Park

Cabañeros Nationaal Park dankt zijn naam aan de hutten die traditioneel door herders en houtskoolbranders werden gebruikt als tijdelijke schuilplaats voor hun werk in het veld. Deze hutten hebben een kegelvormig dak met omringende planten en werden gebruikt door de inwoners van Montes de Toledo. Het is uitzonderlijk vanwege zijn bedreigde Iberische mediterrane fauna en fossielen van meer dan 500 miljoen jaar oud. Het park is het hele jaar door geweldig en naast de wandelroutes kun je ook de nabijgelegen steden en het bijbehorende culturele erfgoed verkennen.

Nationaal Park Tablas de Daimiel

Nationaal park Tablas de Daimiel ligt relatief dicht bij Cabañeros NP en is een wetland en natuurreservaat. Het is een rustplaats voor veel soorten trekvogels. Sommige overwinteren hier. Er zijn vogelexcursies te boeken onder begeleiding van gidsen. Dit kleinste van de Spaanse nationale parkenligt aan de Ruta de Quijote (Don Quichot-route).

Nationaal Park Cabrera

De Cabrera-archipel voor de zuidoostkust van Mallorca bestaat uit 19 kleine eilanden. Het is een van de minst bekende en bezochte parken vanwege de afgelegen ligging en moeilijke bereikbaarheid. Daardoor is het landschap er relatief ongewijzigd gebleven. Bezoekersaantallen zijn strikt gereguleerd om het ecosysteem te beschermen. Activiteiten zoals duiken zijn ook gereguleerd. Er is een etnologisch museum met meef informatie over de geschiedenis van het gebied. 

Nationaal Park Sierra Nevada

Een van de drie nationale parken in Andalusië, de Sierra Nevada, is het grootste nationale park van Spanje. Het is de thuisbasis van de hoogste toppen van Spanje, de berg Mulhacen (3.479m) en de Veleta (3.398m) en van het zuidelijkst gelegen ski-station van Europa. Naast wintersport tussen november en mei, wordt er veel gewandeld. Er zijn veel andere avontuurlijke activiteiten beschikbaar en het park is een geweldige plek om vogels te kijken.

Nationaal Park Sierra de las Nieves

Dit is de jongste van de Spaanse nationale parken en werd pas in 2019 als zodanig op de lijst geplaatst. De Sierra de las Nieves ligt achter Marbella aan de Costa del Sol en omvat plaatsen als Ronda, Tolox en Ojen. Het heeft een uitgebreid en complex labyrint van grotten en ondergrondse tunnels, de zwavelhoudende en geneeskrachtige baden van Tolox en een schat aan botanische variëteit.

Nationaal Park Doñana

Doñana Nationaal Park wordt beschouwd als een van de belangrijkste wetlands van Europa en heeft twee primaire ecosystemen: dennenbossen en mediterrane struiken en met klei omzoomde moerassen. Het park heeft ook de hoogste biodiversiteit in Europa, waaronder de Iberische lynx, keizerarend en spoorschildpad en honderden andere. Naast nationaal park is het ook een Werelderfgoed en een biosfeerreservaat. Je kunt er genieten van een scala aan rondleidingen. Het park is alleen toegankelijk onder begeleiding van gidsen. 

Nationaal Park Caldera de Taburiente

Dit nationale park ligt op La Palma, een van de Canarische Eilanden. Het is gevormd door een vulkaanuitbarsting. Het is verbluffend mooi en geweldig om te verkennen door oeverloos te wandelen langs watervallen en inheemse plantensoorten. Het landschap is adembenemend.

Nationaal Park Teide

Meer mensen hebben het Teide National Park bezocht dan enig ander in Spanje. Het is de thuisbasis van de hoogste berg van Spanje in Spanje en de op twee na hoogste vulkaan ter wereld: de Teide met 3.715m. Het unieke landschap dat gelijkenissen met Mars vertoont, betekent dat er veel wetenschappelijke onderzoeken worden gedaan. Het park op Tenerife staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er gaat een kabelbaan naar de top die grif wordt gebruikt door wandelaars, fietsers en sterrenkijkers. 

Nationaal Park Garajonay op La Gomera

Garajonay National Park ligt op het kleine eiland La Gomera. Het is een door UNESCO beschermd gebied, waar de natuur onaangetast en in zijn oorspronkelijke vorm blijft. Dichte laurierbossen die miljoenen jaren geleden zijn gegroeid, bedekken de heuvels en valleien. Er zijn een aantal uitzichtpunten (miradors) om van het adembenemende landschap te genieten. Het bezoekerscentrum heeft een “The House of Memory” met voorbeelden van traditionele cultuur: het interieur van een landelijk huis, traditioneel aardewerk enzovoort.

Timanfaya Nationaal Park

De bijna volledige afwezigheid van vegetatie, de ruigheid van het terrein, de lavavelden, de grillige kustlijn en de vulkanen dragen bij aan de unieke rood-zwarte schoonheid van Timanfaya dat aan de westkust van het eiland Lanzarote ligt. Bezoek de Vuurbergen, het interessante bezoekerscentrum van Mancha Blanca met een gratis tentoonstelling – of rijd op een dromedaris door het vulkanische landschap. 

(foto: zicht op de Picos de Europa vanuit Cangas de Onis)

Dit vind je misschien ook leuk