Extreme toename cyberaanvallen in Spanje sinds coronapandemie

door admin
Extreme toename cyberaanvallen in Spanje sinds coronapandemie

Niet alleen Spanje heeft hiermee te maken, bedrijven over de hele wereld melden een toename van dit soort aanvallen van gemiddeld 25 procent. De Spaanse nieuwssite La Vanguardia schreef maandag dat het nationaal instituut voor cyberbeveiliging in Spanje vorig jaar 130.000 meldingen van cybercriminaliteit registreerde, een stijging van 24 procent ten opzichte van in 2019.

Wie zijn de hackers en waar komen ze vandaan?

Bedrijven als McAffee en Interpol geven hierop als antwoord dat het steeds professionelere groeperingen zijn waarvan er veel actief zijn in Rusland en China. Veel van deze groeperingen focussen zich op Amerikaanse bedrijven, maar Europese landen zoals Spanje worden zeker niet overgeslagen.

Torenhoge kosten na cyberaanvallen

Vooral bedrijven in de financiële sector zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Gewoonweg omdat hier het meeste geld te halen valt. Volgens McAffee hebben cyberaanvallen bedrijven over de hele wereld vorig jaar 945 miljard dollar gekost, ruim 400 miljard dollar meer dan in 2019. De kosten voor Spanje werden in 2020 geschat op 40 miljoen euro volgens verzekeringenvergelijker Acierto.

Wat heeft de pandemie met de toename van cyberaanvallen te maken?

De vraag waarom deze situatie door de coronapandemie is verergerd is vrij simpel te beantwoorden. Bedrijven waren niet goed voorbereid op hun massaal van thuis werkend personeel. Dit creëerde talloze beveiligingslekken. Hackers zagen hun kans schoon om misbruik te maken van onwetende thuiswerkende mensen. 

Spanje enorm kwetsbaar voor cyberaanvallen

Volgens verzekeringenvergelijker Hiscox bleken Spaanse bedrijven in 2020 het vaakst slachtoffer te zijn geworden van cybercriminaliteit. Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven in Spanje bleek hiermee te maken hebben gehad. Een bekend voorbeeld hiervan in Spanje is het nationale Spaanse arbeidsbureau SEPE. Na deze aanvallen kondigde de regering van Spanje op 9 april aan de komende drie jaar 4,6 miljard euro te investeren voor extra beveiliging van netwerken in Spanje. Ook Google kondigde eerder dit jaar aan te investeren in Spanje voor dit doel.

Menselijk handelen is volgens beveiligingsbedrijven vaak de oorzaak van veel geslaagde cyberaanvallen. Werknemers die bijvoorbeeld klikken op een link in een phishing e-mail en onoplettendheid tijdens het online winkelen leidt steeds vaker tot het binnenlaten van hackers.

Advies van deskundigen

Volgens deskundigen bestaat het behalen van 100 procent veiligheid op technologisch vlak in bedrijven niet. Het meest gegeven advies is om kopieën te maken van bestanden en systemen op externe schijven, data niet onnodig lang te bewaren en om werknemers op te leiden cybercriminaliteit te herkennen.

Dit vind je misschien ook leuk