Spanje met 4 provincies in top 10 meest vegrijsde regio’s in Europa in 2050

door admin
Spanje met 4 provincies in top 10 meest vegrijsde regio’s in Europa in 2050

Dit voorspelt Eurostat, het Europees bureau voor statistiek, in haar bevolkingsprognoses. Over drie decennia zullen 4 van de 10 meest vegrijsde Europese regio’s Spaanse provincies zijn: Zamora, León, Asturië en Ourense.

Volgens de voorspellingen van het Europees bureau voor statistiek voert Zamora de lijst aan met 62,7 jaar. León staat op de vierde plaats (60,5 jaar) en Asturias en Ourense (beide met 59,1 jaar) staan respectievelijk op de negende en tiende plaats. In deze periode van 30 jaar zal naar verwachting de Europese bevolking van 65 jaar of ouder, in de 31 onderzochte landen (EU en Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland), met meer dan 40 miljoen mensen toenemen: van 93 miljoen naar 134,5 miljoen.

‘Er is sprake van een demografische ‘perfecte storm’

Uit het onderzoek blijkt dat met name in bepaalde regio’s van Oost-Europa en Zuid-Europa de bevolking het snelst vergrijst. Met als koploper de Spaanse provincie Zamora. Daar stijgt de gemiddelde leeftijd maar liefst tien jaar, van 52,4 jaar in 2019 naar 62,7 in 2050.

Albert Esteve, directeur van het Centrum voor Demografische Studies van de Autonome Universiteit van Barcelona, stelt dat er in Zamora ‘sprake is van een demografische perfecte storm’. ‘De bevolking is daar al aan het vergrijzen, er wonen weinig jongeren, er worden weinig kinderen geboren en het is een gebied  dat niet veel immigranten trekt,’ legt hij uit. ‘Melilla daarentegen, dat volgens de prognoses in 2050 de derde regio met de laagste gemiddelde leeftijd (36,6 jaar) zal zijn, ‘heeft een hoog vruchtbaarheidscijfer en veel immigratie’.

Leegloop van het Spaanse binnenland

Het zijn niet alleen de langdurig lage geboortecijfers en de hogere levensverwachting die in Europa voor vergrijzing zorgen. Volgens Diego Ramiro, directeur van het Instituut voor Economie, Geografie en Demografie van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC), hebben veel Spaanse regio’s de laatste jaren te maken met het vertrek van vooral jonge mensen richting de grote steden. Daardoor stijgt in de regio’s die ze achterlaten de gemiddelde leeftijd. ’De gebieden rondom Madrid, Barcelona en het kustgebied groeien ten nadele van Castilië en Leon of Galicië,’ legt hij uit. Het binnenland van Spanje bloedt dood. Een spoor van jonge mensen trekt al jaren naar regio’s met betere kansen op werk. ‘En als we naar de prognoses van Eurostat kijken, zal dit voorlopig niet veranderen’.

Dit vind je misschien ook leuk