Reactivering luchtvaart Spanje verwacht vanaf juni

door admin
Reactivering luchtvaart Spanje verwacht vanaf juni

Afgelopen maart landden in totaal 660 duizend reizigers in Spanje afkomstig van een internationale luchthaven. Dat is 71 procent minder dan in maart 2020 en zelfs 90 procent minder dan in maart 2019. Op alle Spaanse luchthavens daalde het aantal reizigers drastisch, maar de grootste daling werd geregistreerd in Valencia (-94 procent), Catalonië (-93 procent) en de Canarische Eilanden (-92 procent).

In Madrid landden in maart dit jaar 269.226 passagiers afkomstig uit het buitenland, dat is 85 procent minder vergeleken met maart 2019. Toen waren dat er volgens toeristenverkeersbureau Turespaña nog 1,8 miljoen. Omdat deze daling minder groot is dan op andere luchthavens in Spanje, is het relatieve gewicht dat Madrid Barajas in de schaal legt verder toegenomen. In maart 2019, toen er nog geen reisrestricties waren en het hoogseizoen was op de Canarische Eilanden, verwerkte het Madrileense vliegveld 27 procent van het totale aantal passagiers op de Spaanse luchthavens. Nu is dat percentage dus toegenomen tot bijna 41 procent. 

Ook aantal passagiers naar Balearen procentueel toegenomen

Naast Madrid is ook op de luchthavens van de Balearen het procentuele aandeel van internationale passagiers toegenomen. In maart 2019 landden 6 procent van de internationale reizigers naar Spanje op deze eilandengroep, versus 11,4 procent in maart dit jaar. In absolute getallen nam het aantal reizigers naar de Balearen echter af van 390.600 in maart 2019 naar 75.387 in maart dit jaar.

Grootste daling voor luchthavens Catalonië

Het grootste verlies is geleden door de regio Catalonië, waar in maart 2019 nog 22 procent van alle internationale reizigers die naar Spanje kwamen voet aan grond zetten. Afgelopen maart was daar nog maar ruim 15 procent van over, toen er 99.949 passagiers aankwamen versus 1,4 miljoen in maart 2019. Datzelfde geldt voor de luchthavens op de Canarische Eilanden waar in maart 2019 nog 20 procent van de internationale toeristen landden, versus 15,5 procent afgelopen maart. De luchthavens van de regio’s Andalusië en Valencia zagen in dezelfde periode hun aandeel van respectievelijk 11,5 en 10,2 procent teruglopen naar 9,6 en 6,5 procent dit jaar. 

Vanaf juni weer meer passagiers verwacht

Naar verwachting zullen op de Spaanse luchthavens vanaf juni weer meer toeristen uit het buitenland aankomen als het zogeheten digitale groene reiscertificaat is goedgekeurd. Met dit certificaat kunnen reizigers die gevaccineerd zijn of een recent negatief testresultaat hebben zonder problemen Spanje binnenkomen. 

De Europese Commissie doet er alles aan om met dit reiscertificaat het toerisme deze zomer weer op gang te brengen, maar de lidstaten mogen er ook voor kiezen om de reisrestricties te blijven handhaven. 

Verloop vaccinatiecampagnes cruciaal voor toerisme 

Volgens de Spaanse Vereniging voor Luchtvaartmaatschappijen (ALA) verwachten de luchtvaartmaatschappijen dat zij deze zomer 58 procent van het aantal vluchten uit de zomer van 2019 zullen uitvoeren. De werkgeversorganisatie voor de luchtvaart heeft laten weten dat het aantal vluchten zal afhangen van het verloop van de vaccinatiecampagnes, de coronacijfers en van de reisadviezen die door de verschillende lidstaten worden afgegeven. 

Dit vind je misschien ook leuk