Spanje binnen EU grootste exporteur van groente, fruit en varkensvlees

door admin
Spanje binnen EU grootste exporteur van groente, fruit en varkensvlees

Het verslag bevat een gedetailleerde analyse van de belangrijkste exportsectoren voor agrovoedingsmiddelen, te weten groente en fruit, varkensvlees, olijfolie en wijn. Vorig jaar bedroeg de groei van de export van agrifoodproducten, ondanks sombere voorspellingen, 4,3%.

De afgelopen tien jaar groeide de export in deze sector met meer dan 4%, met uitzondering van 2018. In zes van de afgelopen tien jaar bedroeg de groei zelfs meer dan 6%, wat volgens auteur van het rapport en voedingsdeskundige Jaime Palafox ‘een bewijs is van het exportsucces van de sector in deze periode’.

Contrast 

Het overschot op de handelsbalans is in amper tien jaar tijd bijna verzesvoudigd, de verkopen van de voedselsector aan het buitenland zijn in 2020 gestegen naar ruim 53 miljard euro, een nieuw record.

Deze cijfers staan contrast met de sterke daling van 11,4% van de totale uitvoer van goederen van de Spaanse economie, die is veroorzaakt door de pandemie. De belangrijkste afzetmarkt van Spanje blijft de Europese Unie, maar de uitvoer naar andere landen is sinds 2010 verdrievoudigd. Zowel de sectoren varkensvleesproducten als groenten en fruit blijven groeien.

De stijging van de verkoop van varkensvlees (22%) is spectaculair, de groei van de verkoop van groenten en fruit is met 5% stabiel te noemen. De categorieën wijn en olijfolie lieten een neerwaartse tendens zien van respectievelijk -3% en -6%.

Spanje grootste stijger binnen de EU

De export van agrifoodproducten groeide in Spanje het snelst van alle grote landen binnen de Europese Unie. Duitsland (-1,2%) en Frankrijk (-3,9%) kampten vorig jaar met een daling van hun buitenlandse verkoop, Nederland (0,5%) en Italië (2,1%) lieten een geringere groei zien dan Spanje. Hiermee behoudt Spanje in 2020 zijn vierde plaats, achter Nederland, Duitsland en Frankrijk, en vóór Italië, maar wel met de grootste groei. 

Groente en fruit

Spanje is binnen de EU de grootste de grootste exporteur van groente en fruit, en laat een betere ontwikkeling dan de overige Europese landen. De EU neemt 92% van de verkopen uit Spanje voor haar rekening, een percentage dat hoger ligt dan dat van de Nederlandse, Italiaanse en Franse concurrenten. 

Spaans varkensvlees gewild in China

In 2020 exporteerden de EU-landen gezamenlijk bijna 5,5 miljoen ton varkensvlees naar landen buiten de unie. Ruim 60% hiervan ging naar China, dat fors meer varkensvlees is gaan importeren doordat de Afrikaanse varkenspest een groot deel van de binnenlandse varkensstapel verwoestte. 

Daar heeft Spanje van geprofiteerd: de uitvoer van varkensvleesproducten naar China steeg met 72%. De verkoop ervan is in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2019. Varkensvlees is goed voor ruim 85% van de totale verkoop van agrofoodproducten aan dit land, het meest gevraagde product van de Chinese consument is vers, gekoeld of bevroren vlees, goed voor een miljoen ton.

Ook wat betreft de uitvoer van varkensvleesproducten staat Spanje sinds vorig binnen de Europese Unie aan kop. Het heeft Duitsland, na een spectaculaire groei in de afgelopen tien jaar, met een gemiddeld jaarlijks percentage van 12%, ingehaald.

 

Andere producten die Spanje aan het Aziatische land verkoopt zijn onder andere, olijfolie, wijn en bevroren vis.

Dit vind je misschien ook leuk