Verontwaardiging in Spanje over feestvierende Madrilenen

door admin
Verontwaardiging in Spanje over feestvierende Madrilenen

Spaanse (sociale) media doen verslag van volle straten in Madrid, Barcelona en Sevilla, onder andere, en van mensen die geen afstand tot elkaar houden en beelden die de indruk wekken dat er helemaal geen coronapandemie is. Met biertjes in de hand, mondkapjes onderaan de kin, dansend, zingend, polonaises houdend en zelfs schreeuwend zonder afstand. Volgens de politie werd op veel plekken ‘vrijheid’ geroepen. 

In Madrid moest de politie Puerta del Sol ontruimen en in Barcelona waren erg veel mensen bijeen in passeig Lluis Companys. De avondklok is alleen overeind gebleven in de regio Valencia en de Balearen. De Canarische Eilanden wachten nog op een uitspraak van de rechter om de avondklok te kunnen handhaven.

Mondkapje in Spanje blijft verplicht

Veel mensen droegen geen mondkapje terwijl dat nog wel verplicht blijft totdat er zoveel mensen zijn gevaccineerd dat er sprake is van groepsimmuniteit. Het verplichte gebruik van het masker is geregeld in Wet 2/2021 van 29 maart over dringende preventie-, beheersings- en coördinatiemaatregelen om de gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus het hoofd te bieden. Die plicht vervalt dus niet met het einde van de Staat van Alarm.

Beelden sociale media

Op sociale media zijn veel video’s verschenen met beelden van straten vol mensen, waaronder in het district Malasaña met commentaren zoals op Twitter als ‘Naar het schijnt is #Covid-19 afgelopen’ (@AVCavas), ‘Lokale politie ontruimt het Dos de Mayo plein’ (@alvarofbero), ‘Malasaña om 23:15h en ik die alleen probeer mijn huis te bereiken, ik geloof dat ik een andere straat moet nemen’ (@christopher_ala) en ‘Zo ziet Puerta del Sol er momenteel uit. Mensen springend, elkaar omhelzend (…)… ik heb hier geen woorden voor’ (@FernandoHValls).

Ook in steden als Barcelona, Sevilla, Salamanca, Oviedo en Valencia was te zien hoe velen hun blijdschap toonden met het einde van een jaar vol restricties. @Edubayon merkt ironisch op: ‘Met deze mensen delen we volgende week weer de metro’. RTVE schrijft ‘alsof het Oudejaarsnacht was’.

@AntonioMaestre brengt het wat cynischer: ‘We zullen zien hoe het met de economie gaat over een maand als de besmettingen weer toenemen en andere Europese landen Spanje als zwarte zone bestempelen om naartoe te reizen’. 

@Chem1z: ‘Als iemand zich ergens op de wereld afvraagt of we #subnormaal zijn in Spanje, de imbecielen in ons land zijn vastbesloten die twijfels weg te nemen. Later hebben ze de pure schaamteloosheid om Pedro Sánchez of Fernando Simón de schuld te geven…

En tot slot zegt @Raulpg97: ‘Ik weet dat het beleid van de regering en de deelregio’s rampzalig is geweest… Maar het regeren van een land met #subnormalen is gecompliceerd #FinEstadoDeAlarma’.

Bekijk ook: Dit zijn de maatregelen voor elke regio na de staat van alarm in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk