50-59-jarigen aan de beurt voor vaccinatie in Spanje

door admin
50-59-jarigen aan de beurt voor vaccinatie in Spanje

De leeftijdsgroep 50-59 jaar telt meer dan zeven miljoen Spanjaarden, dat komt neer op 17% van de totale ‘vaccinatiepopulatie’ in Spanje. In de regio’s Madrid en Murcia is de vaccinatie van deze bevolkingsgroep gestart, terwijl Andalusië en Aragon de eerste 50 -59-jarigen hebben opgeroepen. 

Ook Castilla-La Mancha start met het vaccineren van deze groep, Catalonië, La Rioja, Cantabrië, Valencia en Galicië hebben de eerste prikken volgende week gepland. Navarra begint dan met het oproepen van de betreffende inwoners. De Catalaanse regering schat zelfs dat het met dit tempo mogelijk is om in juni te beginnen met vaccinatie van de groep 40-49-jarigen.

Vooruitgang

Deze nieuwe stap in fase 2 van de vaccinatiecampagne begint nadat vooruitgang is geboekt bij de meest kwetsbare groep voor het coronavirus, de 60-plussers, een populatie van meer dan 12 miljoen mensen. 83,5% hiervan heeft de eerste dosis al heeft ontvangen, 38% is volledig ingeënt. In veel gevallen werd AstraZeneca toegediend, waarvoor de tweede prik pas 14 weken later nodig is. Na enkele ‘zeldzame’ gevallen van sterfgevallen als gevolg van trombose na  inenting met het AstraZeneca-vaccin werd het gebruik van het vaccin stopgezet door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volksgezondheid heeft al toestemming gegeven om elk beschikbaar vaccin in dit segment te gebruiken voor hen die nog geen tweede dosis hebben gehad. 

Zeven miljoen mensen

Volgens het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid gaat het in de leeftijdsgroep van 50 tot 59 jaar om ruim 7 miljoen inwoners, waarvan er 998.116 (14,2 procent), voornamelijk mensen met een essentieel beroep, al een eerste dosis hebben ontvangen. In veel gevallen zijn zij ingeënt met het AstraZeneca-vaccin, het wachten is nu op het besluit van de gezondheidsautoriteiten ov(politie, brandweerlieden, onderwijzers…) wat er met deze mensen gebeurt. Krijgen zij het Oxford-vaccin (dat nu VaxZevria heet)of Pfizer, BioNTech of Moderna? En wat zijn de gevolgen? 

De rest van deze groep zal naar verwachting met de vaccins Pfizer of Moderna worden ingeënt, al heeft minister Carolina Darias afgelopen woensdag aangekondigd dat wordt onderzocht of ook het Janssen-vaccin (waarvan slechts één dosis nodig is) kan worden toegediend. 

Goed nieuws

Deze nieuwe fase is goed nieuws na verschillende vertragingen, opgelopen door de voortdurende struikelblokken met AstraZeneca en Janssen. 

Nu de alarmtoestand is opgeheven en de maatregelen tegen de pandemie in veel regio’s zijn opgeheven, vertrouwt de regering op immunisatie als het belangrijkste middel om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Op donderdag waren 5,6 miljoen mensen (12 procent van de bevolking) volledig gevaccineerd, terwijl bijna 13 miljoen ten minste één dosis hebben gekregen. 

Met deze aantallen is een van de doelstellingen van de regering gehaald: in de eerste week van mei vijf miljoen mensen laten vaccineren. De volgende doelen zijn als volgt.

– 1e week van juni : 10 miljoen volledig ingeënt

– 3de week van juni : 15 miljoen 

– 4de week van juli : 20 miljoen 

– Eind augustus : 33 miljoen (70% van de Spaanse bevolking, wat zou neerkomen op groepsimmuniteit).

Fase 3

Na fase 2 volgt de inenting van personen jonger dan 50 jaar. De details van fase 3, waarin naar verwachting meer vaccins (zoals het Duitse Curevac en andere die bij het EMA een vergunning hebben aangevraagd, het Russische Sputnik en het Chinese Sinovac) beschikbaar komen, zijn nog niet bekend. 

Vakantie of vaccinatie?

De doelstelling om tegen eind augustus 70% van de bevolking te immuniseren wordt dus gehandhaafd. Aangezien de zomervakantie in deze periode valt, heeft minister Darias al gewaarschuwd dat iedereen die zijn inentingsafspraak mist omdat hij op vakantie is, aan het eind van de rij zal moeten aansluiten om te worden ingeënt.

Bekijk ook: Vaccinatietempo Spanje mogelijk in gevaar door reizende Spanjaarden

Dit vind je misschien ook leuk