Spaanse premier steunt deelbesturen die regionale staat van alarm willen

door admin
Spaanse premier steunt deelbesturen die regionale staat van alarm willen

Eerder was al bekendgemaakt dat het laatste woord over vrijheidsbeperkende maatregelen zoals de avondklok bij het Spaanse hooggerechtshof komt te liggen. Daarmee is geregeld dat alle regiobesturen op dezelfde wijze behandeld worden en niet afhankelijk zijn van het oordeel van hun regionale rechtbank. Als ook het hooggerechtshof een voorgestelde invoering van de avondklok of een perimetrale lockdown afkeurt, zal de premier alsnog een wetswijziging doorvoeren. 

Huidige situatie maakt staat van alarm overbodig

Ook heeft premier Sánchez laten weten een regionale staat van alarm goed te zullen keuren indien het betreffende regiobestuur dat nodig acht om de coronacijfers omlaag te brengen. Voor het nationale coronabeleid heeft inmiddels ook minister Juan Carlos Campo van Justitie bevestigd dat de voortgang van de vaccinatiecampagne en het pandemische verloop in Spanje een algemene staat van alarm overbodig hebben gemaakt. 

Druk op ziekenhuizen nog steeds groot

Toch is er van een einde van de pandemie in Spanje nog geen sprake. Na drie epidemiologische golven die aan meer dan 78 duizend Spanjaarden het leven hebben gekost, worden er wekelijks nog steeds gemiddeld 600 sterfgevallen als gevolg van covid-19 geregistreerd. In een aantal regio’s waaronder Madrid, Baskenland en Catalonië, is de druk op de ic’s nog onverminderd hoog en wijzen de besmettingscijfers nog steeds op extreem risico. 

De vaccinatiecampagne is in april in Spanje echter wel een stuk opgeschoten en naar verwachting zullen aan het einde van deze maand alle kwetsbare inwoners en 60-plussers ten minste één prik gehad. Alle deskundigen zijn het erover eens dat vanaf dat moment de druk op de Spaanse ziekenhuizen snel zal afnemen. 

“De regering gaat ervan uit dat het huidige juridische kader volstaat om de pandemie in de fase waarin we nu zijn terug te dringen. Het is een flexibel en gegarandeerd juridisch kader waarbinnen de gezondheidsautoriteiten het coronabeleid voor hun regio kunnen vormgeven en waarbij de rechter beoordeelt of de voorgestelde maatregelen in proportie zijn”, liet minister Campo weten. 

Gaat het ook werken?

Of dat in de praktijk ook gaat werken valt nog te bezien. Nu heeft de hoogste rechter van Baskenland namelijk al maatregelen van de hand gewezen die door zijn ambtsgenoten in Valencia en de Balearen wel zijn goedgekeurd. Ook de rechter van de Canarische Eilanden gaf geen toestemming voor een maximale toelating van personen op de eilanden en handhaving van de avondklok. Voor de regio’s die binnen hun eigen gebied geen rechterlijke goedkeuring krijgen, staat de weg dus vrij om alsnog bij het hooggerechtshof groen licht te krijgen voor hun maatregelen of aan de premier een regionale staat van alarm aan te vragen. 

Dit vind je misschien ook leuk