Komende zomer in Spanje: minder toeristen die meer uitgeven

door admin
Komende zomer in Spanje: minder toeristen die meer uitgeven

TouriNews schrijft op maandag dat minister Reyes Maroto van Toerisme hoopt dit jaar zo’n 40 miljoen buitenlandse toeristen te kunnen verwelkomen. Dat is iets minder dan de helft van het referentie- en tevens recordjaar 2019. Luchtvaartmaatschappijen baseren hun vluchtschema’s op deze schatting, evenals hotels en andere bedrijven in de sector. Vele beginnen langzaam hun deuren te openen. Het belangrijkste, aldus de minister, is echter niet het aantal buitenlandse toeristen dat Spanje bezoekt, maar de uitgaven die zij – en ook de nationale toeristen – doen.

De eerste maanden van het jaar 2021 waren slechter dan verwacht, dus de sector hoopt op een goede en lange zomer die voor de ondernemers ook zeer noodzakelijk is. 

Gedrag van grote bronmarkten

Veel hangt af van het gedrag van de grote bronmarkten. De belangrijkste is de nationale markt, met 45% van het totale aantal toeristen dat binnen Spanje reist. Dat is goed voor iets meer dan een derde van de uitgaven. Doordat het aantal reizen door inwoners van Spanje naar het buitenland veel lager zal liggen dan in normale jaren, is het te voorzien dat in plaats daarvan voor Spaanse bestemmingen zal worden gekozen.

Door het einde van de alarmtoestand zal er grotere mobiliteit tussen autonome gemeenschappen zijn, die mede zal afhangen van de vaccinatiegraad en het aantal besmettingen. Hoewel nu al is te voorzien dat de uitgaven meer dan 50% van de uitgaven in 2019 zullen bedragen.

Britse markt

Volgens ingewijden uit de sector staat de Britse markt te popelen om er deze zomer eer op uit te trekken. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn optimistisch vanwege de goede vaccinatiegraad.

Vanaf 17 mei voert de regering van Boris Johnson een verkeerslichtsysteem in waarbij geen quarantaine meer verplicht is bij terugkeer uit groene bestemmingen en bestemmingen in oranje en rood voor elke situatie passende beperkingen zullen hebben. Voorlopig zou groen gaan gelden voor de Balearen en de Canarische Eilanden op voorwaarde dat de Britse regering een gedifferentieerde behandeling met het schiereiland accepteert.

Duitse markt

Complexer is de situatie in Duitsland, met een hoog besmettingsniveau, een veel tragere vaccinatiegraad en enige politieke instabiliteit met verkiezingen op 26 september. Zowel bondskanselier Merkel als minister van Volksgezondheid Jens Spahn zijn tegen reizen naar het buitenland, maar toeristen die zijn teruggekeerd van de Balearen zeggen bijvoorbeeld dat ze daar veel veiliger zijn dan thuis. Pasen op Mallorca was een succes. Het zal hier moeilijk zijn om de helft van de cijfers van 2019 te halen, maar als mensen echt kiezen voor langere verblijven zoals wordt ingeschat op basis van de huidige reserveringen, gaan ze wel meer geld uitgeven. 

Frankrijk en Italië

In Frankrijk en Italië zijn mensen sterk geneigd tot een vakantie in eigen land. In beide landen gelden nog steeds mobiliteitsbeperkingen. Voor een groot aantal Fransen is het echter moeilijk om een ​​paar dagen aan de Costa Brava op te geven of voor de Italianen om het heldere water van Formentera te missen. Normaliter beslissen velen al op het laatste moment en zullen dat dit jaar zeker doen. 

De rest

De rest van de Europese markten, van de niet-Europese markten en van de cruises – leveren een kleine maar belangrijke bijdrage. Over het algemeen zijn de reserveringen voor de zomer in lijn met de prognoses, hoewel sommige regeringen, zoals de Zweden, er bij hun volk op blijven aandringen om deze zomer juist niet voor een buitenlandvakantie te kiezen. 

Dit vind je misschien ook leuk