Let op: nieuwe maximumsnelheden in Spanje

door admin
Let op: nieuwe maximumsnelheden in Spanje

Elke Spaanse weg met één rijstrook in elke richting krijgt als maximumsnelheid 30 km / u. Eenbaanswegen met eenrichtingsverkeer, waarbij het trottoir boven het wegniveau ligt, vallen ook onder de nieuwe snelheidslimiet van 30 km / u.

Op enkele eenrichtingsstroken en wegen met twee rijstroken met tweerichtingsverkeer waar het trottoir en de weg zich op hetzelfde niveau bevinden, is de snelheidslimiet zelfs nog lager, tot 20 km / u.

Wegen met twee of meer rijstroken in elke richting (minimaal vier in totaal) zullen de snelheidslimiet van 50 km / u behouden (behalve voor voertuigen die gevaarlijke goederen vervoeren, waarvoor de limiet 40 km / u is).

Deze nieuwe snelheidsbeperkingen gelden niet voor de hoofdwegen in de grote steden. De Paseo de Castellana in Madrid is hier bijvoorbeeld van vrijgesteld.

Je kunt ook niet inhalen met een snelheid boven de limiet. Eerder was tijdens de inhaalmanoeuvre een verhoging van 20 km / u toegestaan. Dit kan leiden tot een toename van files achter fietsers op veel wegen, vooral in het weekend.

Op welke wegen zijn de nieuwe maximumsnelheden van toepassing?

De nieuwe limieten zijn van toepassing op vías urbanas, wat verwijst naar “alle wegen die deel uitmaken van het interne communicatienetwerk van een bebouwde kom, behalve wanneer het om verbindingswegen (travesías) gaat of de wegen deel uitmaken van een arterieel netwerk”, aldus het Spaanse directoraat-generaal van verkeer (DGT).

Simpel gezegd, dorps- of stadswegen waar de limiet momenteel 50 km / u is vallen vanaf morgen 11 mei onder de nieuwe limiet.

Wat zijn de straffen voor het overschrijden van de nieuwe snelheidslimieten?

Het niet naleven van de nieuwe snelheidslimieten wordt door verkeersautoriteiten als een ‘ernstige’ of ‘zeer ernstige’ verkeersovertreding beschouwd.

Boetes variëren van € 100 tot € 600 en het verlies van maximaal zes punten van het rijbewijs. Dit hangt af van de snelheid waarmee de overtreder ging.

Bijvoorbeeld, op een tweebaansweg met verkeer in beide richtingen waar de maximumsnelheid 30 km / u is, wordt de boete voor het rijden tussen 31 en 50 km / u € 100.

Bij een snelheid tussen 50 km / u en 60 km / u is de boete € 300 boete en het verlies van twee punten op het rijbewijs.

Rijden tussen 61 en 70 km / u kost € 400 en vier punten

Te hard rijden tussen 71 en 80 km / u leidt tot een boete van € 500 en het verlies van zes punten.

Zeer ernstige snelheidsovertredingen waarbij de snelheidslimiet met meer dan 50 km / u wordt overschreden, resulteren in een boete van € 600 en verlies van zes punten.

Waarom worden de snelheidslimieten verlaagd?

Volgens DGT vermindert het verlagen van de snelheid van 50 km / u naar 30 km / u de kans op overlijden na een aanrijding van 90% naar 10%. Op een recente persconferentie zei DGT-hoofd Pere Navarro: “Het echte nieuws is waarom het zo lang heeft geduurd om dit te doen”.

Het aantal ongevallen veroorzaakt door bestelwagens is de afgelopen jaren met 69% gestegen. In 2020 zei Susana Gómez, adjunct-directeur van DGT: “Je verplaatsen in het verkeer als er scooters, fietsen, motorfietsen en e-steps zijn – die nu allemaal als bestelwagen worden gebruikt – is niet eenvoudig”.

Dit vind je misschien ook leuk