Zuid-Spanje heeft te maken met grote toestroom bootvluchtelingen

door admin
Zuid-Spanje heeft te maken met grote toestroom bootvluchtelingen

Onder de immigranten bevond zich minstens eentje die positief is getest op het coronavirus. Het Rode Kruis wacht nog op de testresultaten van de personen die nu in quarantaine zitten. Het gaat om een toevloed van boten die ongecontroleerd het land bereikten en die in Almeria hebben gezorgd voor een uit zijn voegen barstend tijdelijk opvangcentrum (CATE) in de haven.

De autoriteiten moesten overgaan tot een buitengewone inzet van middelen van de Nationale Politie en Guardia Civil. Volgens Diario de Almería zijn ongeveer 80 mensen, voornamelijk van Algerijnse afkomst, overgebracht naar de CATE in Malaga en nog eens 35 naar Motril en zijn er ook massale verplaatsingen gepland in bussen en politiebusjes naar de opvangcentra in Algeciras en Barcelona.

Verboden water te geven

De vakbond van Guardia Civil-agenten (AUGC) heeft aan de kaak gesteld dat 30 immigranten urenlang in de zon in voertuigen zonder airconditioning moesten blijven omdat ze niet in het opvangcentrum terecht konden vanwege een lange rij die werd veroorzaakt door de extra veiligheidsmaatregelen die nu genomen worden. Eenmaal binnen kon er geen water worden verstrekt aan een groep Algerijnen, waaronder ook vrouwen en kinderen, totdat de PCR-tests waren uitgevoerd, zoals is vastgelegd in het protocol van de faciliteiten in de haven.

Medewerkers Kustwacht nog niet gevaccineerd

De vakbond CGT laakt het feit dat ondanks het risicovolle werk de leden van de Spaanse Kustwacht nog niet zijn gevaccineerd en ook geen voorrang hebben gekregen. Dit ondanks dat zij voortdurend in direct contact staan met honderden immigranten en zo dus een groot risico lopen. In andere regio’s zijn agenten van de Kustwacht en medewerkers van het Rode Kruis wel ingeënt als medewerkers van essentiële dienstverleningen en staatsveiligheidsinstanties. Bovendien zouden er te weinig beschermingsmiddelen worden verstrekt. 

De vakbond CGT Mar y Puertos herinnert eraan dat de eenheid in het geval van een besmetting aan boord dagenlang volledig buiten werking is, een moeilijke situatie in een provincie als Almería die nu wordt geconfronteerd met een permanente toestroom van boten met immigranten. 

‘Ongelukkige arbeidsomstandigheden’ voor Guardia Civil

De vakbond van de Guardia Civil (AUGC) hekelt eveneens de ‘ongelukkige’ arbeidsomstandigheden waaronder agenten in de provincie Almería moeten werken. Daarbij komt het gebrek aan maatregelen en middelen om de pandemie het hoofd te bieden. Ze ontvangen te weinig en gebrekkig materiaal, moeten te lange dagen maken en zijn door de lange wachttijden als gevolg van de gezondheidsprotocollen vaak te lang exclusief verantwoordelijk voor teveel mensen. Daar komt bij dat de norm ‘verhindert’ om water aan immigranten te verschaffen die nog geen PCR-test hebben ondergaan. Een onmenselijke situatie gezien de hoge temperaturen van de afgelopen dagen. 

Dit alles gebeurt in een provincie als Almería die volgens de vakbond ‘gestraft en vergeten’ is door het ministerie van Binnenlandse Zaken wat migratieaangelegenheden betreft en wat verstrekking van middelen of hulp door het ministerie van Defensie. 

De agenten dringen aan op de implementatie van belangrijke maatregelen, zoals duidelijke protocollen, met voldoende middelen, personeel en maatregelen in het licht van de ‘lawine’ van migranten die binnenkomt. Anders zullen de gevolgen fataal zijn.

Sinds begin april is de komst van immigranten bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Nu, in mei, komen opnieuw grote aantallen immigranten aan zowel over land, zee als door de lucht, waarvoor bij lange na niet voldoende opvangcapaciteiten zijn. 

Slechte perspectieven in herkomstlanden

Door de coronapandemie komen steeds meer immigranten uit landen als Libië en Tunesië waar de werkloosheid flink is toegenomen en de perspectieven voor de jeugd ook minimaal zijn. Eerder dit jaar hadden vooral de Canarische Eilanden te maken met een massale instroom van bootvluchtelingen. Nu lijkt er weer een verschuiving plaats te vinden naar landen in de Middellandse Zee. 

Uit cijfers van UNHRC blijkt dat er tot en met april dit jaar meer dan 8000 migranten zijn aangekomen in Spanje. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er zo’n 2000 minder.

Meer dan 500 immigranten en 30 boten in 72 uur en maritiem reddingspersoneel niet-gevaccineerd
Minstens één positieve en 21 isolaten onder de mensen die door het Rode Kruis worden bediend. Buitengewone inzet van de Nationale Politie en de Guardia Civil in het licht van de overstroming. Ineenstorting in de CATE of the Port en massale transfer naar die van Malaga en Motril en naar de CIE’s van Algeciras en Barcelona
Meer dan 500 immigranten en 30 boten in 72 uur en maritiem reddingspersoneel niet-gevaccineerd
Meer dan 500 immigranten en 30 boten in 72 uur en maritiem reddingspersoneel niet-gevaccineerd
IVÁN GÓMEZ
10 mei 2021-18: 12 uur
FACEBOOK TWITTER WHATSAPP TELEGRAM Flipboard
De provincie heeft de afgelopen 72 uur een ware vloed van boten meegemaakt met meer dan dertig gelokaliseerde schepen en andere die ongecontroleerd land bereikten waar meer dan een halfduizend immigranten naar toe reisden, wat een ineenstorting heeft veroorzaakt van het Tijdelijke Centrum voor Aandacht voor Vreemdelingen ( CATE) van de Haven en een buitengewone inzet van middelen van de Nationale Politie en Civiele Garde. Zoals deze krant heeft vernomen, zijn ongeveer 80 mensen, voornamelijk van Algerijnse afkomst, overgebracht naar de CATE in Malaga en nog eens 35 naar Motril en zijn er ook massale verplaatsingen gepland in bussen en politiebusjes naar de CIE’s in Algeciras en Barcelona.
 MEER INFORMATIE
Het bestuur hervat zijn plan om de jeugdherberg een coronavirus-inperkingscentrum voor kwetsbare groepen te maken
Het bestuur hervat zijn plan om de jeugdherberg een coronavirus-inperkingscentrum voor kwetsbare groepen te maken
Het bestuur hervat zijn plan om de jeugdherberg een coronavirus-inperkingscentrum voor kwetsbare groepen te maken
De Raad hervat zijn plan om van de jeugdherberg een COVID-insluitingscentrum te maken
Rode Kruis-aanwezigen 347 mensen kwamen in een week met een boot aan
De Unified Association of Civil Guards (AUGC) heeft aan de kaak gesteld dat dertig van de immigranten urenlang op meer dan dertig graden moesten blijven in voertuigen zonder airconditioning om de toegang tot de CATE gesloten te houden vanwege de “onuitstaanbare file” bij de receptie door de vrijwilligers die hen bijstaan ​​vanuit het Rode Kruis. Deze groep meldt ook dat eenmaal in de faciliteiten geen water kon worden aangeboden aan Algerijnen, inclusief vrouwen en kinderen, totdat de PCR-test was uitgevoerd zoals vastgelegd in het protocol op de faciliteiten van de vispier.
Eindeloze werkdagen voor de agenten van de burgerwacht die hen onderschepten op onder andere de stranden van Pulpí, Carboneras, Garrucha en San José, en ook voor de agenten van de Nationale Politie die tijdens het weekend veel buitengewone diensten moesten activeren om de rest van de veiligheidseisen van de burger in de hoofdstad. De belangrijkste claim op de massale aankomst van boten is echter die van de General Labour Confederation (CGT), die het betreurt dat de Andalusische arbeiders van de Maritime Rescue and Safety Society (Salvamento Marítimo) ondanks de directe en permanente behandeling niet zijn ingeënt. met honderden immigranten.
Tussen donderdag en zondag zijn meer dan een half duizend immigranten behandeld Tussen donderdag en zondag zijn meer dan een half duizend immigranten behandeld
Tussen donderdag en zondag zijn meer dan een half duizend immigranten behandeld / EFE
De BHV-teams (ERIE) van het Rode Kruis in Almería hebben bevestigd dat ze 398 mensen hebben begeleid die tussen de vroege uren van afgelopen donderdag en die van deze zondag aan boord waren van 25 boten, waarvan er tenminste één positief is getest. Als gevolg van de COVID-19-infectie zijn 21 anderen geïsoleerd door nauw contact in jeugdherberg Inturjoven. De dertig professionals van Salvamar Algenib (twee van de drie ploegen), Salvamar Spica (twee van de vier ploegen) en Guardamar Polimnia (twee van de acht ploegen) hebben ondanks hun hoge blootstelling aan besmetting nog geen enkele dosis gekregen tegen het coronavirus. afgeleid van de aandacht voor migranten, maar ook van het hoge aantal calamiteiten aan de kust door de toename van pleziervaartuigen.
De exploitanten van deze openbare bedrijfsentiteit die via het Directoraat-generaal van de Koopvaardij, verbonden aan het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, zijn niet gevaccineerd in Andalusië, in tegenstelling tot andere gemeenschappen waar ze rekening hielden met ‘essentiële service’. zoals gezondheidswerkers en staatsveiligheidsinstanties. De vakbond CGT Mar y Puertos herinnert eraan dat de eenheid in het geval van een besmetting aan boord dagenlang volledig buiten werking is, een moeilijke situatie in een provincie als Almería die nu wordt geconfronteerd met een permanent spervuur ​​van boten. Bovendien verklaren bronnen van deze bond dat in de kleinere boten van het type Salvamar de ruimtes kleiner zijn.

Dit vind je misschien ook leuk