De verschillende politiekorpsen in Spanje

door admin
De verschillende politiekorpsen in Spanje

Spanje telt drie grote politiediensten. Het verschil is te zien aan hun uniformen en auto’s en ze vervullen vanzelfsprekend ook verschillende rollen.

Lokale of gemeentelijke politie – Policía Local (bel 092)

Gekleed in blauwe uniformen, is de lokale of gemeentelijke politie verbonden aan en gerekruteerd door de gemeentes. Over het algemeen staan agenten die voor deze dienst werkzaam zijn bekend als Policía Local. In Madrid en Valladolid wordt het korps echter de Policía Municipal genoemd en in Barcelona gaat het om de ‘Guardia Urbana’.

Lokale politie is alleen aanwezig in gebieden waar de gemeente een bevolking heeft van meer dan 5.000 mensen. Ze zijn gewapend en verantwoordelijk voor:

  • Omgaan met ongeregeldheden
  • Ordening en controle van verkeer in stedelijke gebieden inclusief parkeerkaarten
  • Monitoring en beveiliging van openbare ruimtes en evenementen
  • Melding van verkeersongevallen in stedelijke gebieden
  • Bescherming van eigendommen
  • Helpen bij het oplossen van privéconflicten
  • Indien nodig contacten onderhouden met andere instanties en veiligheidstroepen.

Dit is ook de politie waar je aangifte moet doen (denuncia) van een klein misdrijf zoals diefstal, parkeerproblemen, verkeerscontrole of overtredingen van het huishoudelijk reglement.

Als je geen Spaans spreekt, of niet zo goed, kun je tussen 9.00 en 21.00 uur de buitenlandse toeristendienst van de politie bellen op 902102112.

Nationale politie – Policía Nacional (bel 091)

De nationale politie (Policía Nacional) is een gewapende civiele macht die zich bezighoudt met ernstigere misdrijven. Deze dienst heeft ook de meest uitgebreide opdracht, waarbinnen agenten zich bezighouden met kwesties als georganiseerde misdaad, nationale veiligheid en terrorisme.

De nationale politie wordt aangestuurd door het directoraat-generaal Politie en Burgerwacht. Er zijn meer dan 87.000 Policía Nacional-officieren die actief zijn in alle hoofdsteden van de 50 provincies van Spanje en in andere grotere plaatsen, zoals aangewezen door de nationale regering.

De agenten van de nationale politie dragen zwarte uniformen en zijn normaal gesproken gestationeerd in grotere steden met meer dan 20.000 inwoners.

De landelijke politie is ook verantwoordelijk voor de afgifte van nationale identiteitspapieren zoals NIE, TIE, DNI en paspoorten.

Drie autonome gemeenschappen in Spanje hebben hun eigen politiediensten die onder toezicht staan ​​van hun eigen regionale regeringen. Dit zijn Baskenland (Ertzaintza), Catalonië (Mossos d’Esquadra) en Navarra (Policía Foral).

De Burgerwacht – Guardia Civil (bel 062)

De Guardia Civil is de oudste politiemacht van Spanje en valt onder het directoraat-generaal van politie en burgerwacht en onder het gezag van de afdeling Staatsveiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Guardia Civiel-officieren dragen een opvallend donkergroen uniform met een typisch gevormde pet en zijn verantwoordelijk voor het patrouilleren op de snelwegen en in landelijke (natuur)gebieden van Spanje (met uitzondering van Baskenland, Catalonië en Navarra), evenals voor de veiligheid en grensbewaking. De afdeling Seprona van de Guardia Civil is er voor de natuurgebieden, reddingsacties en milieudelicten.

De Guardia Civil, opgericht in 1844, is van oorsprong een militaire politiedienst, wat betekent dat officieren meestal in kazernes of ‘Casas Cuartel’ verblijven in plaats van op politiebureaus zoals de andere wetshandhavers van Spanje.

Hun opdracht is verreikend en de Guardia Civil houdt zich bezig met vele aspecten van wetshandhaving, waaronder fiscale zaken, cybercriminaliteit, explosieven, bewaking, terrorismebestrijding, opsporing en redding in de bergen en criminologie.

Er zijn momenteel ongeveer 75.000 Guardia Civil-agenten die de landelijke gemeenschappen van Spanje bedienen, terwijl er ongeveer 10.000 werkzaam zijn binnen de verkeersafdeling die auto- en snelwegen in het land bewaakt.

Twijfel je bij welke soort politie in Spanje je moet zjin en is er sprake van nood, bel dan het algemene alarmnummer 112. 

Dit vind je misschien ook leuk