Spanje presenteert wet tegen kindermisbruik ondanks tegenstem Vox

door admin
Spanje presenteert wet tegen kindermisbruik ondanks tegenstem Vox

In juni 2020 presenteerde Pablo Iglesias de zogenaamde Rhodeswet waarmee kinderen en jongvolwassenen beter moeten worden beschermd tegen het hedendaagse geweld in Spanje. De nieuwe wetgeving is tot stand gekomen vanwege het feit dat er overtredingen plaatsvonden waarin de initiële wetgeving niet voorzag. Ook heeft het parlement dankbaar gebruik gemaakt van ervaringen van slachtoffers om ervoor te zorgen dat kinderen maximaal worden beschermd in dit soort situaties.

Verbod op invasieve onderzoeken bij migrantenkinderen

Een van de toevoegingen betreft een verbod op het volledig ontkleden tijdens doktersonderzoeken, genitale onderzoeken of andersoortige invasieve medische tests bij migrantenkinderen die zonder begeleiding het land binnen zijn gekomen om de leeftijd vast te stellen. Wanneer er onderzoeken plaats moeten vinden, dan dient dit te gebeuren volgens een strikt protocol.

Aangifteplicht bij kindermisbruik en -geweld

De nieuwe wet ter bescherming van kinderen verplicht iedereen aangifte te doen als er sprake is van kindermisbruik. Slachtofferorganisaties roepen al langer om een hardere aanpak. Volgens de kinderrechtenorganisatie Save the Children krijgt een op de vijf Spaanse kinderen ooit te maken met een vorm van misbruik, maar doet maar vijftien procent van hen uiteindelijk aangifte.

Speciale rechtbanken opgericht voor zaken over kindergeweld

Voorheen begon de verjaringstermijn van maximaal vijftien jaar te lopen op het moment dat het slachtoffer 18 wordt, maar in de nieuwe wetgeving wordt die leeftijd verhoogd naar 35 jaar. Ook wordt vastgesteld dat wanneer een zaak voor de rechter moet komen, kinderen onder de 14 jaar maximaal één keer het pijnlijke getuigenproces hoeven te doorlopen. Ook worden er speciale rechtbanken aangewezen om dit soort zaken te behandelen.

Online geweld onderdeel van nieuwe wet

Ook is de definitie van geweld verruimd: Zo zal ook online pesten en geweld behoren tot de overtredingen binnen deze wet. Veiligheidsdiensten zullen speciaal aandacht besteden aan het welzijn en de bescherming van kinderen op school bij welke vorm van geweld dan ook.

Vox enige partij die tegenstemde

De aanvullingen op de Rhodeswet kreeg steun van alle politieke partijen behalve Vox. De partij van Abascal is van mening dat het gaat om een “bemoeizuchtige en totalitaire wetgeving die voorziet in een ongebruikelijke inmenging in het gezin, met als excuus de bescherming van minderjarigen”.

Dit vind je misschien ook leuk