Ontdekking in Prado Museum: ‘Middeleeuws’ beeld blijkt afkomstig uit 20e eeuw

door admin
Ontdekking in Prado Museum: ‘Middeleeuws’ beeld blijkt afkomstig uit 20e eeuw

Het kunstwerk, een maagd gemaakt van polychroom albast  – uit doorzichtig marmer gehouwen, kleurrijk beschilderd en gedeeltelijk verguld – werd in 1971 aangekocht door de Nationale Raad van Musea en gecatalogiseerd als een middeleeuws beeldhouwwerk dat behoort tot de Spaanse School uit de vijftiende eeuw.

In 1974 werd het kunstwerk toegewezen aan het Museo Nacional del Prado, waar het tussen 1999 en 2003 tentoon werd gesteld. In oktober 2017 besloot het museum om uitgebreide schoonmaak- en restauratiewerkzaamheden aan het stuk uit te laten voeren.

Het oog van de deskundigen

De deskundigen van het restauratieatelier van de beeldhouwkunst hebben, na een eerste visuele inspectie, opvallende zaken geconstateerd in de uitvoering van het werk. Daarbij ging het om de beschildering, de kwaliteit van het gekozen materiaal en de wijze waarop het beeldhouwwerk is uitgehakt.

Foutje van 500 jaar

Naarmate de reinigingshandelingen vorderde, werden de aanwijzingen dat het niet om een werk uit de vijftiende eeuw ging, steeds duidelijker. Daarom heeft het materiaallaboratorium van het Prado Museum micromonsters genomen van de beschildering en deze grondig bestudeerd. De resultaten van de intensieve technische studie bevestigden de vermoedens. Er bleek een enorme vergissing te zijn gemaakt die zo’n 500 jaar beslaat.

Conferentie

Het resultaat van dit onderzoek zou worden onthuld op de conferentie ‘Albast als materiaal voor beeldhouwkunst in de Middeleeuwen en de Renaissance’, die door het Louvre Museum gepland was voor 24 en 25 juni, maar die wegens de pandemie is uitgesteld tot volgend jaar.

Dit vind je misschien ook leuk