Spanje laat vanaf 20 mei toeristen toe zonder PCR-test of vaccinatiebewijs

door admin
Spanje laat vanaf 20 mei toeristen toe zonder PCR-test of vaccinatiebewijs

Dat heeft staatssecretaris Fernando Valdés van Toerisme in een verklaring aan de krant Vozpópuli laten weten. Momenteel is er nog een Europees inreisverbod van kracht voor alle reizigers uit landen buiten de EU, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Alle Europese reizigers moeten nu nog bij binnenkomst een negatief testresultaat kunnen overleggen. 

Geen epidemiologisch risico

Spanje wil in overleg met de overige EU-lidstaten tot een akkoord komen om de huidige toegangsregels te versoepelen. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat reizigers afkomstig uit landen met een relatief lage covid-incidentie geen epidemiologisch risico vormen. Om de doorstroom naar Spanje te stimuleren, worden deze reizigers vrijgesteld van de testverplichting”, aldus Valdés. Dat geldt volgens de staatssecretaris uitdrukkelijk niet alleen voor reizigers uit Engeland, maar voor reizigers uit alle landen met een gunstig epidemiologisch verloop. 

Voor Spanje is de toegang voor reizigers uit Engeland van groot belang omdat zij de grootste groep buitenlandse toeristen vormen. In 2019 brachten 18 miljoen Britten hun vakantie door in Spanje. Daarom had minister Reyes Maroto van Industrie, Handel en Toerisme eerder al laten weten dat vanaf 20 mei reizigers uit Engeland (dat momenteel een incidentie heeft van 50 besmettingen per 100 duizend inwoners) zonder PCR-test welkom zijn in Spanje.

Indiase virusvariant

Deskundigen vrezen echter dat daarmee de deur niet alleen openstaat voor de Engelse toeristen, maar ook voor de Indiase virusvariant. Engeland is immers het land waar de meeste besmettingsgevallen geregistreerd zijn met het virus uit India, zoals blijkt uit recente gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Volgens immunoloog Alfredo Corell is nog niet bewezen dat de huidige vaccins ook werken tegen het Indiase coronavirus. Wel is bekend dat dit virus zich gemakkelijker verspreidt en ernstigere symptomen veroorzaakt dan de andere virusvarianten. 

Grenzen niet meer dicht

Staatssecretaris Valdés liet desondanks weten dat de Spaanse regering een alternatief wil voor het sluiten van de grenzen wanneer zich nieuwe virushaarden voordoen of de covid-incidentie stijgt in de landen waarvandaan reizigers nu zonder PCR-test Spanje in komen. “In plaats een grenssluiting moet de doorstroom voor toeristen mogelijk blijven met een covid-paspoort of vergelijkbaar document dat vaccinatie, een negatief testresultaat of een al doorgemaakte besmetting met het coronavirus aantoont”, aldus Valdés. 

Herstel van 50 procent van recordjaar 2019

Het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme lanceerde afgelopen woensdag een reclamecampagne waarin 8 miljoen euro is geïnvesteerd om het internationale toerisme weer op gang te brengen. Spanje hoopt dit jaar af te zullen sluiten met ten minste 50 procent van het aantal internationale toeristen dat in 2019 werd geregistreerd. In dat jaar ontving Spanje een recordaantal van 84 miljoen buitenlandse toeristen. Nu moeten dat er dus 47 miljoen worden, terwijl in maart dit jaar volgens het Spaanse statistiekbureau INE nog maar 1,2 miljoen toeristen uit het buitenland werden geregistreerd.  

Dit vind je misschien ook leuk