Wolven en paarden slachtoffer van georganiseerde fraude in Asturië

door admin
Wolven en paarden slachtoffer van georganiseerde fraude in Asturië

Naar aanleiding van deze informatie is op bevel van de rechtbank en  de gemeente Castropol een onderzoek ingesteld. Na twee jaar onderzoek zijn zes boeren uit Asturië gearresteerd, zij worden er van beschuldigd meer dan 60.000 euro aan overheidsgeld van de Asturische overheid te hebben geïncasseerd. Ook bleek dat zij zes wolven hadden gedood die deel uitmaakten van een roedel met Asturië en Galicië als leefgebied. 

Valse beweringen

In november 2020 stelde een dierenarts in Asturië al onregelmatige praktijken aan de kaak bij de rechtbank van Castropol. Veehouders meldden aanvallen op paarden, waarbij zij de wolf als oorzaak aanwezen. Uit het onderzoek is echter gebleken dat deze beweringen vals waren en dat de klagers er een zeer specifieke werkwijze op nahielden: zij scheidden de veulens van hun moeders om ze vervolgens in de wildernis achter te laten, dit moest de wolven lokken om de jonge dieren aan te vallen en zo konden zij de vergoeding innen van wel 900 euro per dier; een winst van 600 à 700 euro per dier. Een aantal van de dieren was in Galicië gekocht, omdat daar de prijzen lager liggen. De Asturische veearts haalde ook aan dat de boeren de wolven vetmestten zodat ze dichter bij de boerderijen zouden komen. Dit bracht de rechtbank ertoe een onderzoek te openen door de Spaanse natuurbeschermingsdienst Seprona.

In totaal zijn tussen 2019 en 2020 meer dan 170 paarden gedood en in verband gebracht met de zaak. In sommige gevallen vervalsten de veeboeren documenten om een dubbele subsidie te innen, waarbij zij de dood van hetzelfde dier in zes maanden tijd tweemaal veinsden. 

Agenten hebben verschillende huiszoekingen verricht en wapens en mobiele telefoons in beslag genomen. Uit het onderzoek is gebleken dat de zes betrokkenen, boeren in het westen van Asturië, de overheid voor meer dan 60.000 euro hebben opgelicht. Zij worden beschuldigd van misdrijven als fraude, dierenmishandeling, handelingen tegen de wilde flora en fauna, valse aanklacht en verzwijging.

Doodgeslagen en langs de weg achtergelaten

De wolven werden gelokt naar de boerderijen en na de aanvallen op de veulens gingen zij door met het aanvallen van vee. De veeboeren lokten de wolven met handgemaakt lokaas dat mogelijk stoffen bevatte om ze te verdoven, sloegen de dieren dood en lieten hen langs de kant van de weg achter om de aandacht af te leiden en te doen alsof zij per ongeluk waren overreden.

In deze zaak worden ook drie natuurbeheerders in Asturië aangeklaagd wegens nalatigheid, omdat zij akten van door de wolf aangerichte schade hebben ondertekend zonder over bewijzen te beschikken waaruit blijkt dat deze schade ook daadwerkelijk is aangericht door de wolf. Ook wordt onderzoek gedaan naar het hoofd van de dienst Jacht en Visserij in Asturië, omdat hij zonder voldoende bewijs voor meer dan 30.000 euro aan subsidies uit openbare middelen heeft verleend.

Al jaren aan de gang

‘Het is een stap voorwaarts in Asturië, waar een beleid vóór de boeren en tegen de wolven van kracht lijkt te zijn. Niet het dier is slecht, maar de incompetente politici, dus vragen wij om het aftreden van de mensen die direct of indirect bij deze zaak betrokken zijn’, benadrukt de Nationale Vereniging Dieren met Rechten en Vrijheid (Anadel). 

Het onderzoek van de Seprona heeft twee jaar geduurd, maar dergelijke praktijken komen in in Asturië al jaren voor. De rechter die het onderzoek leidt, bekijkt ook een mogelijke tip van een agent van de Guardia Civil. De eerste resultaten van dit onderzoek komen aan het licht tijdens het grote debat dat is ontstaan naar aanleiding van het besluit van het Ministerie voor Ecologische Overgang om de wolf in Spanje beter te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk