Spaanse luchtvaartmaatschappijen optimistisch over deze zomer

door admin
Spaanse luchtvaartmaatschappijen optimistisch over deze zomer

Ondanks dat de Britse autoriteiten bijna heel Spanje weer als oranje gebied aanmerken, zien luchtvaartmaatschappijen komende zomer vol vertrouwen tegemoet. Concreet verwachten zij in de maanden juni, juli en augustus weer 21,3 miljoen reizigers te gaan vervoeren, met een piek van 8,5 miljoen reizigers in de maand augustus. 

Optimistisch maar nog geen volledig herstel 

Dat is bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode van het vorig jaar, toen werden er 8,1 reizigers vervoerd. Maar nog steeds betekenen de verwachte 21,3 reizigers een afname van 38 procent ten opzichte van de zomer vóór de coronapandemie. Toen werden 34,4 miljoen mensen door de Spaanse luchtvaartmaatschappijen naar hun plaats van bestemming gevlogen. 

Toegenomen nationale vraag

Op het moment dat Engeland en Duitsland hun reisadviezen aanpassen, verwachten deze de luchtvaartmaatschappijen dat het herstel nog aanzienlijk groter zal zijn. In de tussentijd bereiden zij de zomer voor met een uitbreiding van binnenlandse bestemmingen om tegemoet te komen aan de toegenomen nationale vraag. 

Zo kondigde Air Europa deze week aan het aantal vluchten uit te breiden tussen het Spaanse vasteland en de Canarische Eilanden en nieuwe routes te gaan vliegen om de eilanden Lanzarote en Tenerife te verbinden met de Noord-Spaanse steden Bilbao, Oviedo en Santiago de Compostella. Ook komen er vanuit Malaga, Bilbao, Sevilla, Oviedo en Zaragoza meer vluchten naar de bestemmingen Palma de Mallorca en vanuit Mahón en Bilbao naar Ibiza.  

Uitbreiding van cruiselijnen 

Ook de cruisemaatschappijen zijn optimistischer over de komende zomer dan de Spaanse overheid. Zij verwachten voor de komende maanden een sterk herstel. TUI Cruises hervatte als eerste cruisemaatschappij de activiteiten in Spanje en start vanaf vrijdag 10 juni met zeereizen tussen de Canarische Eilanden en de Balearen. Ook komen er in de komende weken nieuwe routes bij, onder andere naar de haven van Malaga. 

Cruisemaatschappij MSC is vanaf 26 juli weer operationeel in Spanje en komt met een zevendaagse cruise die start en eindigt in Barcelona en aanmeert in de Italiaanse steden Genua, Civitavecchia, Rome, Napels, Palermo en Malta. Vanaf Valencia vertrekt vanaf 30 juli iedere zaterdag een cruiseschip dat de havens van Barcelona, Genua, Florence, Pisa en Civitavecchia aandoet en daarna weer terugkeert naar vertrekstad Valencia. 

Hotelketens minder optimistisch

De grotere Spaanse hotelketens zoals Meliá, Barceló en Riu zijn behoudender in hun verwachting voor komende zomer en doen geen voorspelling zolang de Britse en Duitse markt nog op slot zit.

Dit vind je misschien ook leuk