Spaanse residenten kunnen nu al digitaal Covid-certificaat aanvragen

door admin
Spaanse residenten kunnen nu al digitaal Covid-certificaat aanvragen

Het antwoord is: ja! Iedere volwassen resident, buitenlands of niet, in bezit van een DNI- of NIE-nummer, kan in Spanje het digitale Covid-certificaat aanvragen. Hoewel reizen onder bepaalde voorwaarden nu al mogelijk is, pioniert Spanje samen met acht andere EU-landen en werkt de Spaanse overheid sinds 7 juni met het digitale Covid-certificaat.

Wat is het digitale Covid-certificaat?

Het certificaat bestaat uit een QR-code en een digitale handtekening (op papier of digitaal) waarmee de reiziger op drie verschillende manieren kan aantonen dat hij of zij veilig en gezond kan reizen. De reiziger kan met de QR-code aantonen dat hij of zij al is gevaccineerd met een van de vaccins die door het EMA is goedgekeurd, negatief is getest of in het afgelopen half jaar is hersteld van een corona-infectie.

Reizen met het digitale Covid-certificaat wordt niet verplicht in Europa. Als mensen besluiten zonder certificaat te reizen dan dienen de maatregelen van de betreffende landen opgevolgd te worden zoals een test- of quarantaineplicht. Het aanvragen van het digitale Covid-certificaat wordt echter wel makkelijk gemaakt omdat het gratis aangevraagd kan worden en het door alle EU-landen als geldig reisdocument wordt geaccepteerd.

Kan iedereen in Spanje het digitale Covid-certificaat aanvragen?

Residenten in Spanje kunnen op twee manieren het digitale Covid-certificaat aanvragen: via het departement van Volksgezondheid van de eigen autonome regio. Nog niet alle Spaanse regio’s bieden deze mogelijkheid, maar via de website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid is het ook al mogelijk.

Hoe het Covid-certificaat aan te vragen?

Om het certificaat aan te vragen, dient ingelogd te worden met behulp van het ‘certificado digital’ of met de ‘Cl@ve’. Iedere volwassene resident in Spanje (ook buitenlandse residenten) die beschikt over een DNI- of NIE-nummer beschikt over een ‘certificado digital’ en/of de ‘Cl@ve’ of kan deze aanvragen.

Vervolgens kunnen er drie varianten van het Covid-certificaat worden gedownload: Voor mensen die volledig zijn gevaccineerd, mensen die een negatief testresultaat kunnen tonen of mensen die zijn hersteld van een corona-infectie.

Dit vind je misschien ook leuk