Spanje buigt zich over mogelijkheid te vaccineren op vakantiebestemming

door admin
Spanje buigt zich over mogelijkheid te vaccineren op vakantiebestemming

Directeur Fernando Simón van het coronacrisiscentrum opperde maandag de mogelijkheid om inwoners van Spanje de eerste of tweede prik te geven in de regio waar zij op vakantie zijn. Een aantal regio’s heeft inmiddels toegezegd dit te willen doen. Het gaat om een aanpassing in de vaccinatiestrategie waar het Spaans ministerie van Volksgezondheid in eerste instantie geen oren naar heeft. Desondanks liet een woordvoerder van dit ministerie weten dat er momenteel gewerkt wordt aan een aantal uitzonderingsregels. Welke dat precies zijn, is nog niet bekend. 

Tot nu hebben de regio’s Andalusië, Cantabrië, de Balearen en Valencia laten weten bereid te zijn om nationale toeristen in hun regio te vaccineren. Valencia is daar zelfs al mee begonnen. Andalusië onderzoekt momenteel de mogelijkheden om nationale

toeristen voor hun vaccinatie uit te nodigen. Baskenland daarentegen is geen voorstander van deze strategiewijziging en wil de voortgang van de campagne niet in gevaar brengen ten gunste van vakantiegangers. 

Logistieke en administratieve problemen

Deskundigen denken dat het prikken van toeristen een haalbare kaart is, maar dat dit het logistieke vaccinatieproces wel zal bemoeilijken. Het probleem is gelegen in de distributie van de vaccins over de regio’s en de administratieve verwerking van de vaccinaties buiten de eigen regio. Nu nog worden de vaccins verdeeld op basis van de bevolkingsgegevens die verstrekt zijn door statistiekbureau INE.

Dat dit met het oog op de komende vakantieperiode wellicht geen praktische verdeling is, vindt ook Alberto Infante van het Instituto de Salud Carlos III. Veel inwoners uit het binnenland van Spanje zullen in de komende maanden immers naar de Spaanse kustgebieden trekken.

Grootste groep wordt in hoogseizoen gevaccineerd

Momenteel worden in Spanje alle inwoners tussen de 40 en 49 jaar gevaccineerd, dat is met 8 miljoen mensen de omvangrijkste leeftijdscategorie. In totaal zijn 16,7 miljoen inwoners van Spanje (tussen de 25 en 49 jaar) in de komende hoogseizoenmaanden aan de beurt voor hun eerste of tweede vaccinatie. Dat kan dus een probleem opleveren als alleen de eigen regio inwoners mag vaccineren. 

Wachten is eenvoudiger

Simón liet afgelopen maandag weten dat prikken in een andere regio wellicht mogelijk wordt, maar dat daarvoor wel de nodige administratieve handelingen moeten worden verricht. Derhalve is het volgens hem eenvoudiger om met de tweede vaccinatie te wachten tot deze weer na afloop van de vakantie in de eigen regio kan worden toegediend. Dat er dan meer tijd zit tussen de eerste en tweede prik, is volgens Simón geen probleem.

Dit vind je misschien ook leuk