Jaarlijkse zomerse terugkeer naar Marokko niet mogelijk via Spanje

door admin
Jaarlijkse zomerse terugkeer naar Marokko niet mogelijk via Spanje

Een maatregel met consequenties voor de vele ‘wereld-Marokkanen’, ook uit België en Nederland, die niet vanuit de Spaanse havens de oversteek kunnen maken naar Marokko. Marokko heeft de Spaanse havens tot vorig jaar steeds betrokken bij de zomeroperatie Marhaba.

Conflict met Marokko

De uitsluiting van dit jaar is te verklaren door de spanningen tussen Rabat en Madrid, onder ander veroorzaakt door de spoedopname van Polisario-leider Brahim Ghali -onder een valse identiteit op 18 april- in een Spaans ziekenhuis. De spanningen bleven voelbaar, ook na de terugkeer van de separatistische leider naar Algerije. Verschillende Spaanse media opperen dat het buitenspel zetten van Spanje een reactie is van de Marokkaanse regering op deze gebeurtenis.

Gevolgen 

Het besluit betekent een enorm inkomensverlies voor de drie belangrijkste Spaanse havens Algeciras, Almeria en Tarifa. in 2020 betekende de annulering van de Marhaba-operatie een tekort van 70 miljoen euro voor deze havens, die in 2019 nog respectievelijk 894.891, 280.312 en 271.554 passagiers registreerden. Maar ook Marokkanen die de zomer in Marokko willen doorbrengen zijn de dupe: slechts een tiende van degenen die normaliter per boot reizen kunnen een oversteek maken vanuit Frankrijk of Italië. En al wordt vliegen van en naar Marokko vanaf 15 juni weer mogelijk, er zullen niet meer dan een miljoen Marokkanen naar Marokko kunnen reizen.

Frankrijk en Italië

In een verklaring die de Marokkaanse regering zondagavond heeft uitgegeven, staat dat de terugkeer van Marokkaanse migranten uitsluitend plaats kan vinden ‘vanuit dezelfde doorvoerhavens als vorig jaar’, dat wil zeggen met boten die vanuit de Franse havens Marseille en Sète komen, naast de Italiaanse haven Genua. Hiermee zullen zo’n 250.000 Marokkanen de oversteek kunnen maken. 

Passagiers op deze schepen zullen een PCR-test moeten laten doen voordat zij aan boord gaan en vervolgens nog een aan boord, aldus de verklaring. Dit betekent dat er op elk schip een testinrichting komt, vrijwel zeker voor sneltesten. 

Vluchten van en naar Spanje

Wel zal Marokko de vluchten van en naar bijna alle Europese bestemmingen, met inbegrip van Spanje, op 15 juni hervatten, zij het met enkele beperkingen, aldus het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in een verklaring uitlegde dat de toegang tot Marokko afhangt van twee verschillende gezondheidsprotocollen in verband met de ontwikkeling van de pandemie, volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in de landen van waaruit de vluchten vertrekken. 

Lijst A

Op de eerste lijst (lijst A, meerderheid) staan de landen die de pandemie en haar varianten beter onder controle hebben en deze lijst omvat alle Europese staten, behalve Oekraïne, alsmede onder meer de VS en Canada, Rusland, China, Saudi-Arabië, Nigeria, Egypte en Ethiopië. Reizigers uit deze landen mogen het Marokkaanse grondgebied betreden als zij in het bezit zijn van het certificaat van inenting tegen het virus of minder dan 48 uur voor het instappen een negatieve PCR-test kunnen aantonen. 

Lijst B

De tweede lijst (lijst B) omvat 74 landen waar de situatie rondom het coronavirus nog niet is verbeterd. Op deze lijst staan staten in Zuid-Amerika (zoals Argentinië, Brazilië, Mexico en Venezuela), Afrika (zoals Algerije, Zuid-Afrika, Kameroen en Mali) en Azië (zoals India, Maleisië, Qatar, Pakistan en de Verenigde Arabische Emiraten).

Dit vind je misschien ook leuk