Tot 70 procent van de bevolking is ingeënt gelden beperkingen in Spanje

door admin
Tot 70 procent van de bevolking is ingeënt gelden beperkingen in Spanje

De maatregelen blijven bovendien van kracht totdat de vaccinatiegraad van 70 procent is bereikt. Niet alle regio’s waren het erover eens. Tegenstemmen kwamen van de deelregeringen van Madrid, Baskenland, Catalonië, Galicië, Andalusië en Murcia. 

De wijzigingen werden afgelopen zaterdag gepubliceerd in Staatscourant (BOE). Dankzij de vaccinatiestrategie die in Spanje is geïmplementeerd, zijn tot op heden 27.607.247 doses vaccin toegediend. Op de datum van publicatie heeft 38,8% van de bevolking een enkele dosis gekregen en 20,4% een volledige. Belangrijk is dat met de vaccinaties de meeste 60-plussers, die het mest kwetsbaar zijn voor Covid-19, grotendeels beschermd.

De cumulatieve incidentie van COVID-19-gevallen in de 14 dagen vóór 1 juni 2021 was 118,54 per 100.000 inwoners in het hele land, met negen autonome gemeenschappen of steden met een autonomiestatus van minder dan 100 gevallen per 100.000 inwoners. Drie hebben nog een incidentie van boven 180. 

Alle indicatoren tonen neerwaartse trend

ICU-ziekenhuis en bedbezetting was op dat moment respectievelijk 3,60% en 12,85% en alle indicatoren laten op vrijwel alle gebieden een neerwaartse, gelijkmatige maar stabiele trend zien.

Gezien het bovenstaande acht de regering het van belang om samen met de regio’s een gecoördineerd beleid vast te stellen dat is gebaseerd op gemeenschappelijke criteria, waarin de bevolking ruim van tevoren wordt geïnformeerd over mogelijk nieuwe beperkende maatregelen om de gezondheidscrisis het hoofd te bieden.

Criteria

De criteria zullen gebaseerd zijn op cumulatieve incidentiecijfers, IC-opnames en het percentage gevaccineerde 65-plussers. Elke regio moet aan ten minste twee van de vereisten voldoen om te bepalen in welk risiconiveau deze wordt ingedeeld.

De categorieën zijn als volgt;

Zeer hoog risico – niveau 4

Hoog risico – niveau 3

Gemiddeld risico – niveau 2

Laag risico – niveau 1

Nieuw normaal – niveau 0

Nachtleven en discotheken

De publicatie geeft aan dat uitgaansgelegenheden weer open kunnen wanneer een regio zich in risiconiveaus 0 of 1 bevindt (nieuw normaal of laag risico).

Het nuttigen van dranken en etenswaren, zowel binnen als buiten, gebeurt zittend aan tafels, waarbij de een minimale afstand van 1,5 meter tussen de stoelen aan verschillende tafels wordt aangehouden.

Verder geldt er een maximale capaciteit van 50% voor binnen en voor buiten, alle tafels mogen bezet zijn als de 1,5 meter afstand tussen stoelen wordt aangehouden. Maximale tafelafmetingen zijn 6 personen binnen en 10 personen buiten.

De sluitingstijd voor deze etablissementen is uiterlijk om 3 uur ’s nachts.

Alle klanten moeten zich bij aankomst registreren als track en trace nodig is.

Voor panden gelegen in een gebied op alarmniveau 2 (gemiddeld risico), kan de autonome gemeenschap overwegen de opening van uitgaansgelegenheden toe te staan ​​met de beperkingen voorgesteld zoals hierboven, maar met een toegestane binnencapaciteit van maximaal 30% en de sluitingstijd is uiterlijk 2 uur ’s nachts.

In gebieden met een hoog en zeer hoog risico (niveau 3 en 4) moeten uitgaansgelegenheden en discotheken worden gesloten.

Andere horeca

Voor hotels, bars en restaurants, inclusief strandbars geeft de publicatie aan dat in gebieden waar het risiconiveau 0 is (nieuwe normaal), de toegestane capaciteit binnen 50% zal zijn. Dit kan met nog eens 10% worden verhoogd als risicobeheersingsmaatregelen worden toegepast die een hoog niveau van ventilatie en beheersing van de luchtkwaliteit garanderen.

Op de buitenterrassen mogen alle toegestane tafels bezet zijn, mits de minimale afstand van 1,5 meter wordt aangehouden tussen stoelen van de verschillende tafels.

Evenzo zijn barservice en consumptie toegestaan, met behoud van bovengenoemde afstand.

Tafels hebben een limiet van 6 personen binnen en 10 buiten.

De sluitingstijd van deze etablissementen is uiterlijk om 1 uur ’s nachts en vanaf middernacht mag niets meer geserveerd worden. 

Voor risiconiveau 1 (laag risico) zijn de beperkingen hetzelfde met uitzondering van een in alle gevallen vereiste afstand van 2 meter.

In gebieden met risiconiveau 2 (gemiddeld risico) zijn de beperkingen volgens niveau 1, maar met de aanvullende beperkingen van een derde maximale capaciteit binnen en 75% buiten, 2 meter afstand tussen stoelen aan verschillende tafels en maximaal 6 personen per tafel.

Voor die gebieden met een hoog risico moeten binnenruimten worden gesloten voor het publiek en volgen andere beperkingen volgens het risiconiveau 

Horeca in gebieden die onder de zeer hoge risiconiveaus vallen, mogen alleen buiten open met een maximale capaciteit van 50% en met maximaal 4 personen per tafel. Als de gemiddelde 14-daagse trend echter blijft stijgen en boven de 500 per 100.000 inwoners uitkomt, moeten horecagelegenheden sluiten en is alleen beschikbaarheid voor afhaalmaaltijden of bezorgen mogelijk. 

Buitenactiviteiten en evenementen met veel publiek

De organisatoren van massa-evenementen moeten, in overleg met de lokale autoriteiten, een risicobeoordeling hiervan uitvoeren in overeenstemming met de bepalingen van het document “Aanbevelingen voor massa-evenementen en -activiteiten in de context van de nieuwe normaliteit als gevolg van COVID-19 in Spanje”.

Op basis van deze beoordeling moeten zo nodig aanvullende specifieke maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden geïmplementeerd. 

Is het risiconiveau hoog, dan mogen geen massa-evenementen worden georganiseerd. 

Roken (op welke manier dan ook) is volgens de nieuwe regels niet toegestaan op de openbare weg of in buitenruimten wanneer een minimale onderlinge afstand van ten minste 2 meter niet kan worden gerespecteerd. Dit geldt ook bij evenementen en buitenactiviteiten.

Dit vind je misschien ook leuk