Spanje wil meer zeggenschap in top van EU-grensbewaker Frontex

door admin
Spanje wil meer zeggenschap in top van EU-grensbewaker Frontex

De kandidaat voor de vacante functie zou volgens bronnen rond de onderhandelingen de toekomstige directeur van Frontex worden. In een brief waar de krant El País inzage in had, laat minister Fernado Grande-Marlaska aan de huidige Frontex-directeur weten “te blijven onderhandelen om in de toekomst nadrukkelijker te participeren in de besluitvorming en actieplannen van het agentschap”. 

De minister verzekerde Frontex ervan dat Spanje een grote toegevoegde waarde zal hebben bij het oplossen van de gemeenschappelijke migratieproblemen.

Verschillende Spaanse regeringsdepartementen hebben de druk opgevoerd bij leden van de Raad van Bestuur van Frontex. Naast twee vertegenwoordigers uit de Europese Commissie bestaat deze uit topfunctionarissen uit veiligheidsdiensten van de 27 Europese lidstaten, onder wie een functionaris van de Spaanse politie en een van de Guardia Civil. 

Steeds minder invloed terwijl migrantendruk toeneemt

Ondanks dat de migrantendruk op Spanje steeds verder toeneemt, verliest het land steeds meer invloed in het belangrijkste Europese orgaan voor migratiezaken. Sinds de Spaanse Gil Arias in 2015 uit zijn functie als adjunct-directeur van Frontex trad, is er geen noemenswaardige machtspositie meer door een Spaanse kandidaat vervuld. Het streven is nu een cruciaal directoraat te gaan bezetten dat de operationele leiding heeft over de 10 duizend gewapende agenten die Frontex tot 2027 wil aanstellen. 

De kandidaat die Spanje voordraagt is politiechef Ramón Navarro Franch, expert op het gebied van internationale politiesamenwerking. Franch heeft ervaring opgedaan in Niger, Libië en Senegal, cruciale landen die gelegen zijn op de migratieroutes richting Europa en dan voornamelijk richting de Canarische Eilanden. Daar kwamen in 2019 meer dan 30 duizend Afrikaanse migranten aan. 

Spanje is niet het enige land dat dingt naar de topfunctie binnen Frontex, ook verschillende Noord- en Oost-Europese landen hebben hun kandidaat voorgedragen. Volgens een woordvoerder van Frontex zal de selectieprocedure pas in september dit jaar van start gaan. 

Schending van mensenrechten

Het grens- en kustagentschap maakt momenteel een moeilijke tijd door wegens verdenking op het schenden van de mensenrechten op de Egeïsche zee. Het Europese Parlement heeft hier inmiddels een onderzoek naar ingesteld. Als de huidige directeur Fabrice Leggeri nieuwe schandalen voor het agentschap weet te voorkomen, zal hij waarschijnlijk nog tot 2025 in zijn huidige functie aanblijven.

Dit vind je misschien ook leuk