Spanje kan nog deze eeuw veranderen in woestijnlandschap

door admin
Spanje kan nog deze eeuw veranderen in woestijnlandschap

De milieuorganisaties kiezen voor 17 juni om hier aandacht voor te vragen. Dit is de Werelddag voor de bestrijding van verwoestijning en droogte. Het wordt steeds duidelijker hoe nijpend dit probleem is. De Spaanse nieuwssite RTVE.es schrijft op donderdag dat momenteel meer dan twee derde van Spanje te lijden heeft aan een tekort aan neerslag en hogere temperaturen.

Wat is verwoestijning en hoe serieus is dit probleem voor Spanje?

Verwoestijning is de term die wordt gebruikt voor zowel het oprukken of uitbreiden van woestijnlandschap alsook het ontstaan van nieuwe woestijngebieden. Veelal ontstaat verwoestijning door klimaatverandering of door de overexploitatie van de grond door menselijk toedoen.

Ook het Wereldnatuurfonds in Spanje waarschuwt dat momenteel alle ingrediënten aanwezig zijn voor verwoestijning. “Het effect van de klimaatverandering, onregelmatige neerslag, periodes van extreme droogte, een zeer grote vraag naar watervoorraden en bosbodems die worden gebruikt voor landbouw of veeteelt spelen allemaal een rol bij dit probleem.”

Ook het Europees Milieuagentschap maakt zich zorgen. Het Iberisch schiereiland is volgens deze organisatie de regio in Europa die het meest door de klimaatverandering wordt getroffen.

Europa moet zich hardmaken voor ambitieuzer beleid tegen klimaatverandering

Greenpeace voorspelt dat tussen de 75 en 80 procent van Spanje woestijngebied kan worden als er geen maatregelen worden genomen. Ook is er bij 70 procent van alle wateren in Spanje sprake van waterschaarste. Greenpeace roept dan ook op tot een ambitieuzer beleid inzake klimaatverandering in Europa.

Volgens deze organisatie is het belangrijk dat in 2030 de uitstoot met minimaal 55 procent moet zijn verminderd en dat er in 2040 sprake is van nul emissie. Ook vertelt Greenpeace dat Spanje zich hard moet maken voor de miljoenen illegale waterputten die grote waterstromen onttrekken aan de huidige voorraad.

Dit vind je misschien ook leuk