Spanjaard relatief mild over sluiten van grenzen voor vluchtelingen

door admin
Spanjaard relatief mild over sluiten van grenzen voor vluchtelingen

Marktonderzoeksbureau Ipsos heeft ter gelegenheid van de Dag van de Vluchteling, op 20 juni, een onderzoek uitgevoerd om de publieke opinie over vluchtelingen te in beeld te brengen. Hieruit blijkt, ondanks de lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen nog 79% van de Spanjaarden het recht van vluchtelingen steunde, Spanje binnen Europa nog de derde plaats inneemt Italië staat op nummer een (79%), gevolgd door Nederland (78%). Het onderzoek werd tussen  21 mei en 4 juni 2021 uitgevoerd in 28 landen.

Wereld is terughoudend

Ondanks de wereldwijde steun voor vluchtelingen zijn de respondenten in de praktijk terughoudend om meer vluchtelingen in hun land op te nemen, blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld 50% van de burgers over de hele wereld is voor het volledig sluiten van de grenzen van hun land omdat zij vinden dat zij op dit moment niet meer vluchtelingen kunnen opnemen.

Spanjaard relatief mild over sluiten grenzen

44% van de Spanjaarden is voor het sluiten van de grenzen en hoewel dit percentage onder het wereldgemiddelde ligt, is er sprake van een stijging van 9 procent ten opzichte van 2020. Spanje blijft het land dat het minste voorstander is van het sluiten van de grenzen, al is het verschil met Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland (42%) klein.

Economische redenen

62% van de ondervraagden denkt dat economische redenen de vluchtelingen ertoe brengen hun land te verlaten om zich in een veiliger land te vestigen. Ook denken de ondervraagden dat de vluchtelingen willen profiteren van de voordelen van de welvaartsstaat van het land waar zij naartoe gaan. Het aantal Spanjaarden dat het eens is met deze stelling, is gestegen van 52% vorig jaar tot 57% nu. Opvallend is de positie van de Verenigde Staten als hekkensluiter van de lijst, daar zegt bijna de helft van de bevolking (49%) niet te geloven in de echtheid van de vluchtelingenstatus van mensen die op hun grondgebied aankomen.

Integratie

De meningen over de mate waarin vluchtelingen integreren in hun land is ook verdeeld: 47% bestempelt dit als succesvol, 44% vindt dit juist niet gelukt. In Spanje liggen de meningen iets verder uit elkaar, met 52% van de respondenten die vindt dat de integratie geen succes is, tegenover 43% die vindt dat integratie succesvol is.

Op de vraag of landen nu meer of minder open moeten staan voor de opvang van vluchtelingen dan vóór de pandemie, of dat alles bij het oude moet blijven, antwoordt slechts een op zeven (14%) dat landen meer open moeten staan en een derde (33%) dat alles bij het oude moet blijven als vóór de pandemie. 42% van de mensen wil dat hun land nu minder openstaat voor het opnemen van vluchtelingen dan voor de pandemie, of dat de zaken gelijk blijven.

Wat vindt Spanjaard van strenger beleid?

In Spanje vinden minder mensen dat er nu een strenger beleid moet worden gevoerd om de komst van vluchtelingen te voorkomen (37%). Dat is een fractie meer dan de 36% die vindt dat hetzelfde beleid moet worden gehandhaafd als vóór de pandemie. Het percentage Spanjaarden dat in dit opzicht voor meer openheid is (17%), is sinds 2020 met 8 procent gestegen. Daarmee staat Spanje binnen de Europese top vijf van landen die voor meer openheid zijn.

Uitgaven

De ondervraagde burgers zijn er huiverig voor dat hun regeringen de uitgaven voor vluchtelingensteun verhogen. In de 28 landen waarin het onderzoek is uitgevoerd, vindt gemiddeld meer dan een derde (37%) dat hun regering de uitgaven moet verlagen, 36% vindt dat de uitgaven gelijk moeten blijven. Slechts een op de zeven (14%) vindt dat er juist meer geld moet worden uitgetrokken voor de steun aan vluchtelingen. Spanje is na Groot-Brittannië het tweede Europese land waar meer burgers het budget voor vluchtelingenhulp willen verhogen (17%), 5 procent meer dan in 2020. 36% van de Spanjaarden ziet het budget liever verlaagd, 35% wil het budget van voor de pandemie aanhouden.

Dit vind je misschien ook leuk