Ruim duizend dieren wachten al drie weken op slacht in Spaans abattoir

door admin
Ruim duizend dieren wachten al drie weken op slacht in Spaans abattoir

De al geslachte dieren werden bij de sluiting inbeslaggenomen, maar wat er vervolgens met de levende schapen en geiten moest gebeuren, bleef onduidelijk. Normaliter worden de dieren binnen twee of drie dagen geslacht. Hoe langer dit duurt, hoe meer zwakke dieren onder deze omstandigheden nog voor hun slacht doodgaan. 

Op 27 mei verboden de Andalusische autoriteiten het abattoir om de activiteiten voort te zetten. De regels voor het dierenwelzijn tijdens het slachten werden genegeerd, ondanks dat meerdere officiële dierenartsen waarschuwingen hadden gegeven. Dat heeft een woordvoerder van het regiobestuur laten weten. Niet alleen de zorg voor het dierenwelzijn, ook de hygiëneregels bleken niet te zijn nageleefd. 

Dieren krijgen voer en water

Het gaat om een halalslachterij waar dieren volgens voorschriften van de Koran worden geslacht. Het vlees is bestemd voor de export naar Arabische landen. Bij een inspectie op 16 juni bleek dat het slachthuis gehoor had gegeven aan het stopzetten van de activiteiten en dat de nog levende dieren voorzien worden van voldoende voer en water. Volgens de Guardia Civil is nog geen van de dieren aan de situatie bezweken. 

De autoriteiten hebben toestemming gegeven de activiteiten te hervatten op het moment dat de dierenwelzijn- en hygiëneregels worden nageleefd. Dit wordt in de komende 15 dagen gecontroleerd, waarna het verbod op de activiteiten pas definitief wordt ingetrokken. Ook zal het abattoir onder permanent toezicht van dierenartsen komen. 

‘Sluiting onwettig en ongegrond’

Een medewerker van het slachthuis heeft laten weten dat de activiteiten altijd volgens de regels zijn uitgevoerd en deze pas in opspraak kwamen toen er een nieuwe dierenarts in beeld kwam. De halal-slachterij heeft inmiddels een aanklacht ingediend tegen deze dierenarts en de Andalusische autoriteiten. 

Volgens een woordvoerder is het stopzetten van de activiteiten onwettig en ongegrond. Dat de 1.100 dieren nog steeds levend wachten op hun slacht is volgens hem te wijten aan het regiobestuur. Als de sluiting enkele dagen uitgesteld had kunnen worden, hadden ook deze schapen en geiten nog geslacht kunnen worden. Wel kwam er een vergunning om de dieren naar een andere slachterij over te brengen, maar toen een alternatief slachthuis gevonden was, was de vergunning alweer ingetrokken. 

Camera’s in slachthuizen

Podemos heeft inmiddels druk gezet op de Andalusische regering om een besluit te nemen over wat er met de levende schapen en geiten moet gebeuren. Dierenorganisatie Equalia wil in de toekomst camera’s in slachthuizen zodat dierenartsen kunnen controleren wat er binnen gebeurt. Over deze videobewaking wordt eind dit jaar een besluit genomen in het Spaans parlement.

Dit vind je misschien ook leuk