Europese Raad twijfelt aan vrijheid van meningsuiting Spanje

door admin
Europese Raad twijfelt aan vrijheid van meningsuiting Spanje

Niet alleen dat; in het verslag wordt de gratieverlening bovendien gesteund. De Letse socialist Boris Cilevics schreef het verslag, genaamd ‘Zouden politici vervolgd moeten worden voor uitspraken die zij tijdens de uitvoering van hun mandaat doen?’ In het verslag wordt erkend dat er in Spanje een levendige democratie heerst, met een cultuur van vrij en openlijk debat. In het verslag staat echter ook dat de Catalaanse politici zijn veroordeeld vanwege opruiing en andere feiten, zoals het uiten van hun separatistische meningen tijdens de uitoefening van hun politieke mandaat.

Spanje zou wetboek moeten aanpassen

De Raad meldt de onafhankelijkheid van Spaanse rechtbanken te respecteren. Toch wordt de regering geadviseerd om het wetboek waarin definitie wordt gegeven aan misdrijven als rebellie en opruiing te hervormen omdat deze verouderd zouden zijn. Dit zodat de handelingen van politici voortaan buiten de grondwet vallen.

De auteur vindt dat politieke problemen met politieke middelen moeten worden opgelost. Het verslag steunt ook het verlenen van gratie aan de politiek leiders en hun vrijlating. Bovendien moeten de mogelijkheden worden onderzocht om af te zien van uitleveringsprocedures tegen politici die in het buitenland wonen, zoals momenteel Carles Puigdemont.

Europese Raad pleit voor open dialoog met Catalaanse politici

De regering zou volgens het verslag niet van de veroordeelde leiders mogen verwachten dat zij hun politieke standpunten veranderen in ruil voor een gunstiger gevangenisregime of kortere straffen. De Raad pleit voor een open dialoog met alle politieke krachten in Catalonië voor een sterkere democratie in Spanje.

Ondanks het feit dat het verslag geen wetswijziging kan afdwingen, zorgt het wel voor een hoop opschudding waarbij oppositiepartijen en verenigingen van rechters de Spaanse regering verzoeken om het verslag in zijn geheel te verwerpen.

Spanje verwerpt verslag en zwakt krachttermen af

Maandagochtend schreef de Spaanse krant El País dat de Spaanse regering dit inderdaad heeft gedaan. Het is vertegenwoordigers van Spanje in de Europese Raad inmiddels gelukt om enkele in het verslag gebruikte krachttermen richting de Spaanse democratie af te zwakken. Ook verwacht de Spaanse regering dat enkele aanbevelingen, zoals het intrekken van het uitleveringsverzoek van Puigdemont, als ontoelaatbaar worden beschouwd.

Volgens de Spaanse vicevoorzitter van de Raad zijn deze aanbevelingen in strijd met het beginsel van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van rechtbanken, aangezien alleen rechters uitleveringsverzoeken kunnen intrekken. Op maandagmiddag zal worden gestemd over de inhoud van het verslag binnen de Europese Raad.

Dit vind je misschien ook leuk